NingenFoto: Privatna arhiva/Insomnia

Želimo da umetnički jezik postane zajednički jezik na prostoru Ningen festivala. Ovo je u isto vreme i Kanski filmski festival i Burning Man, nešto poput „intelektualnog rejva“. Takav format nije postojao u Srbiji – kažu za Danas organizatori prvog Ningen međunarodnog festivala animacije, koji će biti održan 21. septembra u Beogradskoj tvrđavi, na Kalemegdanu.

Ningen hoda koracima popularne ruske Insomnia-e, koju je prethodnu deceniju i više posećivalo oko 15.000 ljudi godišnje.

Deo Insomnia tima preselio se u Srbiju, trenutno sa entuzijazmom nastavljaja prikazivanje nezavisnih animiranih filmova iz celog sveta.

Ningen kombinuje umetnost, tehnologiju i umrežavanje, a cilj festivala je da postane sastavni deo gradskog života Beograda, privlačeći publiku iz različitih jezičkih i kulturnih sredina.

Tim povodom za Danas govore organizatori prvog Ningen festivala u Srbiji.

Prema njihovim rečima, Insomnia, festival na otvorenom, čiji se odeljak sada seli na Kalemegdan, bio je i ostaje veran jednom romantičnom konceptu – „Tama mora biti prirodna“, zato će posetioci Ningen-a imati priliku da dožive magično iskustvo gledanja programa koji počinje sa zalaskom sunca.

Ningen
Foto: Privatna arhiva/Insomnia

– Pod zvezdanim nebom ili u gustoj magli, svetlost najboljih svetskih animacija prožimala je posetioce Insomnia festivala, koji sve do ove godine nije imao sličnog među festivalima. Međutim, sada je tu Ningen, ispunjen programom od 13 sati – najavljuju organizatori ogranak festivala u Srbiji.

Kako ističu, odmah su ostvarili primarni cilj, a to je da okupe umetnike, dizajnere, arhitekte, ilustratore i druge vizuelne profesionalce na jednom mestu.

– Imali smo veliku sreću sa učesnicima. Srpska i ruska umetnička zajednica, kao i animatori iz celog sveta, okupili su se. U pitanju je interaktivan prostor koji će biti zanimljiv svima, jer vizuelna umetnost sama po sebi privlači – ukazuju naši sagovornici i dodaju – Želimo da umetnički jezik postane zajednički jezik na prostoru festivala. Ovo je u isto vreme i Kanski filmski festival i Burning Man, nešto poput „intelektualnog rejva“. Takav format nije postojao u Srbiji – zaključuju oni.

Ningen
Foto: Privatna arhiva/Insomnia

Program festivala čine poznati autori koji su već dobili prestižne nagrade poput BAFTA, kao i talentovani debitanti. Organizatori ističu da je kratkometražna animacija neograničen format i potpuno slobodan novi vizuelni jezik.

– Svaki eksperiment može postati trend u budućnosti. Ova sloboda formata i svežina misli nas privlači i inspiriše da radimo na festivalu – zapažaju oni.

I autori koji će svoja ostvarenja prikazati na Ningen festivalu takođe su pozitivno naelektrisani, a organizatori ističu da nisu očekivali tako veliki broj pozitivnih odgovora, međutim, primili su vrlo topla pisma.

– Svi su uzbuđeni i srećni što će se po prvi put predstaviti srpskoj publici – poručuju iz Ningen tima.

– Festival će obuhvatiti i sesije crtanja, body art, zone za šminku, predavanja, foto zone, umetničke instalacije, pijacu autorskih proizvoda, prostore za relaksaciju, barove, izložbene prostore, aktivne igre (stoni tenis, petank), DJ setove, umrežavanje, originalne poslastice i, naravno, osmočasovni program najboljih animiranih filmova – najavljuju naši sagovornici i dodaju da se nadaju poseti zainteresovane publike.

Program je podeljen u dva dela, a čine ga: „Večernji“ koji postavlja scenu za nadolazeću noć, i uključuje seriju predavanja na razne teme, od umetnosti do tehnologije i trendova u kreativnoj industriji. Zatim na scenu stupa „noćni program“, te sa dolaskom noći festival prikazuje filmove nezavisne animacije na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari