Posle samo godinu dana od koncerta u Sava centru, domaća publika ponovo ima priliku da se „druži“ sa legendarnim američkim bluz gitaristom Džonijem Vinterom. Učesnik Vudstoka večeras će nastupiti u Domu omladine i ovo njegovo drugo gostovanje u Beogradu biće ujedno i poslednje na ovogodišnjoj evropskoj turneji, u okviru koje je nastupao svake večeri.

On zbog zdrastvenih problema nastupa sedeći na stolici i uprkos više nego dobrim koncertima od publike teško može da sakrije umor, zbog čega često ima običaj da kaže da mu neće dozvoliti da ga omete, jer planira da nastupa dok ne umre.

Prošle godine Vinterov posve neobičan nastup nagrađen je dugim i gromoglasnim ovacijma, a očekuje se da tako bude i ovoga puta jer uprkos umornoj pojavi, sakriven ispod crnog kaubojskog šešira i brojnih tetovaža sedokosi gitarista uvek nudi žestoke verzije kultnih hitova poput „Highway 61“ Boba Dilana, „Red House“ Džimi Hendriksa, bluza klasik „It’s all Over Now“, koji su svojevremeno u hit pretvorili Vinterovi vršnjaci Rolingstonsi.

Virtuoz gitare iz Teksasa postao je čuven bluz-rok albumima „Johnny Winter“, „Second Winter“ i „The Progressive Blues Experiment“ – sva tri iz 1969. godine kada je i učestvovao na festivalu „ljubavi i mira“ Vudstoku u SAD čija je 40-godišnjica obeležena ove godine. Početkom 70-ih Vinter je uspeo da se izvuče iz heroinske zavisnosti i snimio je album „Still Alive and Well“ (1973), a potom je, kao producent, ostvario san da radi sa svojim idolom – bluz gitaristom Madijem Votersom (Muddy Waters) za albume „Hard Again“ (1977), „I’m Ready“ (1978) i „King Bee“ (1980).

Predgrupe slavnom bluzeru će biti srpski sastavi „Gamblers“ iz Sremske Mitrovice i beogradski „Desperate Slim & Newcasters“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari