Mnogi tvrde da bez Kiti Vels ne bi bilo ni Tejlor Svift, ni Mirande Lambert ili Lorete Lin. Ona je bila pionirka i prva pevačica koja je uspela da se probije na vrh, u svetu kantri muzike, gde su dominirali muškarci. Nažalost ova prva ženska kantri superzvezda je preminula u 92. godini života, od komplikacija posle moždanog udara. Velsova je titulu „kraljice kantri muzike“ dobila pre više decenija, a od 1976. godine je u Kantri muzičkom holu slavnih.

Njena karijera je trajala preko šest decenija, pre nego što je odlučila da se povuče sa scene. No, bez obzira na takav status, Kiti Vels je u 21. veku već uglavnom bila zaboravljena, pogotovu sa „navalom“ brojnih pevačica koje su počele da dominiraju kantri scenom.

Svoj prvi, i ujedno prvi ženski kantri hit, imala je sa pesmom „It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels“, i to samo osam godina pošto je Bilbord počeo da kantri singlove stavlja na listu. U karijeri je snimila oko 50 albuma, imala 25 top-10 kantri hitova i obišla svet nekoliko puta. Od 1953. do 1968. godine ona je bila No. 1 kantri pevačica, dok je sa trona nije skinula Tami Vinet. Među njenim hitovima bile su i numere poput „Making Believe“, „The Things I Might Have Been“, „Release Me“, „Amigo’s Guitar“, „Heartbreak USA“, „Left to Right“ i verzija pesme „I Can’t Stop Loving You“. Snimala je albume sve do kraja 1970-ih, ali je koncertno bila aktivna sve do 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari