– Posle drastičnog pogoršanja zdravstvenog stanja u posednjih desetak dana juče je u Zagrebu na klinici Rebro preminuo Arsen Dedić (77 ),doajen jugoslovenske i hrvatske muzike.

Dedić se već desetak godina borio sa zdravstvenim problemima, otkad mu je 2004. u Padovi presađena jetra. Pre dve nedelje primljen je, zbog sepse, na intenzivnu negu Interne klinike KBC-a Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Na Rebro je primljen s evidentnim pokazateljima jake sepse, a bio je gotovo bez svesti kad je prebačen na intenzivnu negu interne klinike. CT pretragom je pronađeno žarište infekcije na otečenoj nozi, koja je bila izvor sepse.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku. Pravni fakultet u Zagrebu koji je bio upisao napustio je 1959. i upisao muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao 1964. Muzici bivše SFRJ dao je prepoznatljiv pečat.Prvi album „Čovjek kao ja“ objavljuje 1969, a od tada je snimio na desetine ploča.  Šezdesetih je nastupao na mnogim festivalima pop muzike u SFRJ. Pored poezije i muzike, amaterski se bavio slikarstvom.

Objavio je na desetine knjiga, zbirki pesama. Pisao je muziku za pozorište, film, televiziju i reklame. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a jedna od najznačajnijih je ona iz San Rema 1982. za „autorsku šansonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari