Preminuo Kris Kristoferson 1EPA/WALTER BIERI

Kris Kristoferson, poznati američki pevač i tekstopisac s brojnim hitovima, kao što su „Me and Bobby McGee“ i „Help Me Make It Through the Night“, kao i uspešan glumac, preminuo je u subotu u 88. godini života, obavestila je njegova porodica.

Naveli su da je preminuo u svojoj kući na Mauiju na Havajima, okružen porodicom, ali nije naveden uzrok smrti.

Kristoferson je bio renesansni čovek – sportista sa poetskim senzibilitetom, bivši vojni oficir i pilot helikoptera, piše N1 Zagreb.

Ušao je u svet muzike kao tekstopisac u glavnom gradu kantri muzike Nešvilu – pisao je hitove poput Gremi nagrađenih „Help Me Make It Through the Night“, „For the Good Times“ i „Me and Boobi McGee“, koji je bio jedan od poslednjih hitova Dženis Džoplin.

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kada se već afirmisao kao pevač, započeo je i glumačku karijeru. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga je u filmu „Zvezda je rođena“, pored Barbre Strejsend, koji je bio jedan od najpopularnijih filmova 1976. godine.

Igrao je i glavne uloge u hit filmovima „Pat Garrett i Billy Kid”, „Konvoj” i “Vrata raja”.

Kristoferson je rođen u Teksasu 22. juna 1936. i često se selio jer mu je otac bio general u vazduhoplovstvu.

Prošao je elitnu školu vojnih rendžera, naučio da upravlja helikopterom i stigao do čina kapetana.

Kristofersonu je 1965. ponuđeno mesto predavača engleskog jezika – bio je fasciniran delima pesnika Vilijama Blejka – na američkoj vojnoj akademiji u Vest Pointu u Njujorku, ali je to odbio da bi otišao u Nešvil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari