Hip-hop pevač Vajklif Žan je saopštio da nije odustao od svoje predsedničke kandidature i da će pokušati da sudskim putem poništi odluku na osnovu koje je diskvalifikovan iz trke. Tužba će bit upućena na odluku komisije koja je odlučivala o kandidaturama i koja je saopštila da pevač ne može da uđe u trku za predsednika jer poslednjih pet godina nije živeo na Haitiju.

U svojoj žalbi Žan će navesti činjenicu da je 2007. godine dobio titulu ambasadora od predsednika Rene Prevala, sa idejom da promoviše imidž Haitija u svetu. Stoga u njegovom slučaju ne može da se striktno primenjuje taj zakon jer je morao da putuje.

Izborna komisija Haitija je prihvatila kandidature 19, a odbila 15 kandidata, među kojima je i bivši frontmen grupe Fugees. Želja pevača da postane predsednik skrenula je dodatnu pažnju na ostrvo koje je razoreno zemljotresom od 12. januara (kada je poginulo oko 300.000 ljudi). Sem toga, on je jedino poznato ime od potencijalnih kandidata za mesto predsednika van samog Haitija. Pevač ima podršku među mladima i urbanom omladinom, ali i da mu je omogućena kandidatura pitanje je da li bi to bilo dovoljno da postane predsednik. On, inače, nema nikakvu političku organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari