Prvi veliki beogradski solo koncert fenomena balkanske plesne muzike pod imenom SevdahBABY, koji ovog puta nastupa sa svojim bendom SevdahBABY Live održava se danas od 21 sat u sali Amerikana Doma omladine. Danas, kao i pre šest godina, SevdahBABY je jedan čovek – on se zove Milan Stanković i najviše uživa kada u svojim pesmama meša različite muzičke kulture, a povodom večerašnjeg koncerta razgovarali smo sa njim


  • Još kada se na YouTube-u pojavio tvoj prvi hit, bio si nekako po strani, bilo je zabuna oko toga ko je zapravo SevdahBABY – šta bi ti rekao, ko je on?

On je povučen lik, ali zbog pravila modernog show business-a je shvatio da mora da se pomalo slika za medije.

  • Kažeš da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues ili brazilska tristessa – gde su njihove glavne paralele i sličnosti, a koje su razlike?

Osnovne paralele su svakako u tematici tekstova pesama, jer sve te pesme govore ili o teškom životu, ropstvu, ili o problemima u ljubavi. Formalno muzički gledano, postoje razlike u ritmu, melodijama i harmonskoj pratnji. Bluz harmonije su u pentatonskim lestvicama i to je ono što po meni zvuči „kul“ u svakoj modernoj muzici, dok su u sevdalinkama orijentalne bliskoistočne lestvice. Ali to je samo „paket“; suština je da se u svim tim muzikama prenosi jedna ista emocija, samo je bitno biti otvorenog uma i spreman na nove informacije. Meni je zaista divno da postoji takvo jedno takvo svetsko jedinstvo, nasuprot prividne spoljašnje različitosti. Možda najbolji primer takvih muzičkih spojeva je pesma „By the River“ englesko-indijskog muzičara Nitina Sawhney-a, u kojoj uvodne note svira sitar, tradicionalni indijski instrument, a onda temu preuzima američka bluz gitara svirana slajdom – savršeno prikazana lepota muzike, ljudske ingenioznosti i potencijalnog jedinstva.

  • Pre oko dve godine okupio si svoj Live bend – ko je sve tu od muzičara i koliko se promenio SevdahBABY od vremena kada je bio one-man-band?

U bendu su na prvom mestu vokalisti Djixx (ženski vokal) i Lou Benny (reper/hypeman), zatim za bubnjevima je Andreja Jovanović, za miks pultom DJ Prema, a od skoro imamo i bas gitaristu, Aleksandra Andrića. Ja sam u toj postavi gitarista, perkusionista, pomalo vokalista i nadasve okružen brojnim elektronskim gedžetima. Naravno, da bi sve ovo zvučalo tehnički ispravno nama na bini, kao i ljudima u publici, za zvuk je zadužen naš malopre spomenuti ton majstor Ognjan Milošević. Što se tiče zvuka SevdahBABY u produkciji i snimanju pesama, ništa se nije promenilo, jer taj deo posla i dalje radim ja sam. Ono što je značajno je da sada postoji live postava koja te pesme „oživljava“ na bini i u tom smislu se produkcija i živi nastupi pomalo razlikuju u zvuku, ali mislim da je to sasvim uobičajeno i da bi publika uvek trebalo da dobije nešto pomalo novo na živim nastupima.

  • Da li možemo uskoro da očekujemo i album SevdahBaby Live u punoj postavi?

Moram priznati da mi se dopalo kako neki novi aranžmani koje spremamo za beogradski koncert zvuče uživo, čak i bez elektronskih elemenata, tako da… sve je moguće.

  • U Domu omladine će se održati prvi tvoj veliki beogradski koncert sa Live bendom – šta možemo očekivati, kako će to izgledati i šta ćete svirati?

Nastup će trajati oko 90 minuta i trudili smo se da set lista bude vrlo „koncentrovana“; dakle publika može da očekuje sve one pesme sa albuma „Ganc novi fank“ koje su tokom poslednje tri godine postale hitovi, hit singlove koji su objavljeni u međuvremenu, kao i neke pesme iz mog ranijeg solo perioda, koje će fanovi svakako prepoznati.

  • DJ podrška na koncertu će biti Me-High-Low – o kome se radi?

Me-High-Low je pre svega naš drugar, ali i čovek koji poznat po svom serijalu „Mashup Or Shutup“ žurki na beogradskom splavu „Povetarac“. On je spremio sveži set disko pesama za zagrevanje pred početak našeg nastupa, tako pozivam sve da budu tačno u 21 sat u Amerikani Doma omladine, jer žurka počinje odmah.

Veruje da je muzika univerzalna

Ne boji se optužbi za jeres ni od jedne vrste publike: ni od strane ljubitelja mainstreama ni od strane ljubitelja alternative, ni od strane ljubitelja balkanske folk muzike ni od predstavnika urbane, klupske kulture na drugoj strani. On snažno veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues ili brazilska tristessa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari