Poslednjih deset učesnika finala 55. pesme Evrovizije biće poznato večeras (21.00) posle drugog polufinala u Telenor areni u Oslu. Predstavnik Srbije Milan Stanković obezbedio je još u utorak plasman u finale. Tada mu je redni broj sedam, pod kojim je nastupao, doneo sreću, dok će u subotu uveče osmi izaći na binu.

Pored Srbije plasman u finale obezbedile su i Moldavija, Rusija, Grčka, Portugal, Belorusija, Belgija, Island, Albanija i Bosna i Hercegovina, za koju je pevao Vukašin Brajić koji je sa numerom „Thunder and Lightning“ ostavio veoma dobar utisak. Norveška je kao prošlogodišnji pobednika automatski obezbedila plasman na završno veče, dok Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, kao zemlje koje su osnovale Pesmu Evrovizije (nedostaje samo Italija koja više ne učestvuje), takođe imaju zagarantovan status finaliste. Od zemalja nekadašnje SFRJ samo Makedonija, koju je predstavljao Gojko Taneski pesmom „Jas, ja imam silata“, nije uspela da se plasira u finale. Slovenija, koju predstavlja Ansambl Žlindra i Kalamari sa numerom „Narodnozabavni Rock“, kao i Hrvatska za koju će grupa Feminnem pevati pesmu „Lako je sve“, nastupaju večeras, dok Crna Gora nije ni prijavila učešće na ovogodišnjuPesmi Evrovizije.

Sudeći po predviđanjima kladionica žreb je prema učesnicima drugog polufinala bio nemilosrdan pošto ćemo upravo večeras imati priliku da vidimo i čujemo favorite za osvajanje prvog mesta. Tako možemo konstatovati da će Safura, predstavnica Azerbejdžana koja peva numeru „Drip Drop“, sigurno ući u finale pošto joj se daju najveće šanse i za trijumf u subotu. Posebnu pažnju treba obratiti i na turskog predstavnika Manga sa pesmom „We Could Be The Same“, kao i na Šveđanku Anu Bergendal, koja će izvoditi „This Is My Life“, a kojima se takođe daju velike šanse za pobedu. U drugom polufinalu učestvovaće još i Litvanija, Jermenija, Izrael, Danska, Švajcarska, Ukrajina, Holandija, Rumunija, Irska, Bugarska, Kipar i Gruzija.

BREGOVIĆ: Milan ume da podigne atmosferu

Kompozitor Goran Bregović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ulaska Milana Stankovića u finale Evrovizije, ali nije hteo da komentariše zamerke na njegov nastup. „Presrećan sam zbog uspeha na Evroviziji. Milan Stanković je odlično pevao sa mnom na srpskoj žurci u Oslu i video sam da stvarno ume da podigne atmosferu“, rekao je Bregović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari