Veliki povratak „pank veštice“ Lydie Lunch ovog četvrtka u Zappa Bazi 1Lydia Lunch i Marc Hurtado, foto: Dom Garcia

Dugoočekivani povratak Lydie Lunch dogodiće se u četvrtak, 19. septembra u beogradskoj Zappa Bazi. Sa njom će pozornicu deliti Marc Hurtado, a zajedno će izvoditi pesme legendarnog američkog benda Suicide, kao i pesme vokaliste tog benda, Alana Vege.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 2.300 dinara mogu se kupiti preko Gigstix-a, a fizičke ulaznice su dostupne u Katakombe Baru (Knez Miletina 45). Na ulazu u Zappa Bazu, cena ulaznica biće 2.600 dinara.

SATNICA:
20:00 Ulaz
21:00 Lydia Lunch

Lydia Lunch je prvi put stupila u kontakt s Alanom Vegom i Martinom Revom iz benda Suicide kada je stigla u Njujork sa 16 godina, krajem 70-ih. Prvi koncert Suicide-a kojem je prisustvovala bio je za nju pravi šok, otkrovenje nove forme koncerta, totalni šou, teatralan, slobodan, nasilan. Od tada ih veže veoma blizak odnos, koliko umetnički, toliko i prijateljski. Lydia Lunch je nastupala na pozornici i snimila pesmu „Frankie Teardrop“ s bendom Suicide, a 2010. godine pevala je duet s Alanom Vegom na albumu „SNIPER“ Alana Vege i Marca Hurtada.

Marc Hurtado je već sarađivao s Alanom Vegom i Lydiom Lunch na svom albumu „Re-Up“ benda Etant Donnés 1999. godine, a 14 godina kasnije je s Lydiom Lunch osnovao projekat „My Lover The Killer“, s kojim su snimili album i nastupali uživo. Od 2014. godine Lydia Lunch i Marc Hurtado udružuju snage za ovaj događaj oko pesama benda Suicide i Alana Vege, što će biti vrsta zvučnog „blitzkriega“ i vizuelne šamanske ceremonije, gde će oba umetnika „spaliti“ svoje duše u vulkanskom srcu muzike Alana Vege i Suicide-a, koncentrisani da spoje svoj nastup u kaleidoskopski film „INFINITE DREAMERS“ koji je režirao Marc Hurtado i posvetio ga Alanu Vegi i Martinu Revu.

Lydia Lunch je u večitoj metamorfozi, a više desetina puta je umalo izgubila život zbog svoje umetnosti u poslednjih skoro 50 godina. Muzičarka, spisateljica, fotografkinja i performans umetnica, pojavila se na njujorškoj muzičkoj sceni 1977. godine s bendom Teenage Jesus and the Jerks, jednim od utemeljivača no wave pokreta. U potrazi za inspiracijom i saradnjom radila je s Karen Finley, Hubertom Selbyjem Jr., Nickom Caveom, Williamom Burroughsom i Virginie Despentes. Posetila je više od 650 gradova kako bi nastupala na koncertima, spoken word izvedbama, instalacijama u klubovima, pozorištima i muzejima.

Marc Hurtado je muzičar, performer, pesnik, slikar, producent i reditelj koji je 1977. godine sa svojim bratom Ericom osnovao francuski duo ETANT DONNES. Napravio je više od 20 albuma, a osim ovog dua i solo projekta Sol Ixent, sarađivao je s mnogim kultnim imenima kao što su Alan Vega, Genesis P.Orridge, Michael Gira (Swans), Gabi Delgado (DAF), Craig Walker (Archive). Njegovi filmovi su prikazivani na brojnim festivalima, nedavno i u MoMA-i u Njujorku, koja je takođe uvrstila njegov najnoviji dugometražni film „Jajouka, something good comes to you“ u svoju kolekciju.

Ako niste sigurni da li je ovo koncert za vas, prenećemo deo recenzije prošlog koncerta Lydie Lunch iz pera Jovane Vučković s portala Balkanrock: „Publika je na takav njen pristup reagovala na različite načine. Neki su bili očigledno nepripremljeni na ono što ih čeka, pa su samo zbunjeno gledali u ono što se dešava pred njima, dok su drugi hedbengovali uz muziku dok su ih njene izjave zasmejavale. (…) Sinoć smo se svi uverili u to da veštice postoje. Samo, one ne jašu na metli, već reže u mikrofon i plaše publiku, nemaju dlake na jeziku i uživaju u tome da isprovociraju. A susret sa vešticom je zaista iskustvo za pamćenje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari