Velikim Tango Spektaklom, koji će se u četvrtak, 3. novembra u 20 časova održati u Kolarčevoj zadužbini, biće otvoren 8. Internacionalni Beogradski Tango Festival u organizaciji Beogradske Tango Asocijacije. Publici će se predstaviti Beltango quintet, domaći ansambl koji važi za jedan od najpriznatijih svetskih tango orkestara. Na sceni će im se pridružiti tango plesači iz Buenos Ajresa, Adrian Veredice & Alejandra Hobert i Daniel Aranda & Annatina Luck, te gosti iz Budimpešte Johanna Kulik, Josip Bartulović & Santiago Maciel, a na programu će biti numere iz različitih tango epoha.

Festival će se nastaviti 4, 5. i 6. novembra gala plesnim večerima u Centralnom domu vojske Srbije i JRB-u, a tokom festivala biće organizovane i majstorske radionice za ljubitelje tanga sa plesnim iskustvom.

Romansirana priča o počecima Beltanga i tanga nuevo u Beogradu i Srbiji, ipak je čvrsto utemeljena na virtuoznom izvođenju članova Beltanga, njihovim uspesima na koncertnim scenama od Argentina do Švedske, pažljivom odabiru vrhunskih tango plesača, pevača i instrumentalista, koji su nam za ovih osam godina, koliko Festival traje, donosili duh tanga sa samih njegovih izvora. Sve ovo doprinelo je da danas u Beogradu i Srbiji postoji veliki broj zaljubljenika u tango, bilo onaj u koncertnoj sali ili onaj na plesnom podijumu. Tako se broj tangerosa u Srbiji svake jeseni i značajno uvećava, zahvaljujući mnogobrojnim tango turistima, koji Beograd posećuju u vreme Internacionalnog Beogradskog Tango Festivala, ove godine osmi put.

Programe Festivala svake godine, pored mnogobrojne domaće publike, posećuju i brojni tango turisti iz preko dvadeset svetskih zemalja, jer je Festival, već u prvim godinama svoga postojanja, Beograd i Srbiju ucrtao na nezaobilazno mesto na mapi tango turizma i svetskih tango festivala. Tango u Beogradu i Srbiji ima svoju vernu publiku koja je sa svakim festivalom sve brojnija, a za Veliki Tango Spektakl na Kolarcu se svake godine traži karta više. Pokrovitelji festivala su i ove godine Opština Stari grad, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ambasada Argentine. Detaljan program i više informacija o festivalu mogu se naći na sajtu www.belgradetangofestival.com.

Obeležavanje 90. godišnjice rođenja Astora Pjacole

Ove godine se u celom svetu obeležava 90. godišnjica rođenja Astora Pjacole, oca nuevo tanga i svakako najznačajnijeg argentinskog kompozitora. Beltango quintet u svom osnovnom repertoaru upravo ima dela Astora Piazzolle koja izvodi širom sveta, a u svom sastavu ima i tradicionalni instrument bandoneon, na kome je i sam Pjacola bio vrhunski virtuoz, a bez koga se tango ne može ni zamisliti. Beltango je imao priliku da se o njihovom izvođenju Pjacolinih dela veoma pohvalno i sa mnogo emocija izrazi njegov sin Daniel Pjacola. Posebno je bilo neobično kada je utvrđeno da je Astor Pjacola umro na isti dan kada se rodio Aleksandar Nikolić, osnivač Beltanga i bandoneonista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari