Vinona Rajder odabrala pet omiljenih filmova svih vremena 1Foto: Amy Sussman / Getty images / Profimedia

Vinona Rajder, jedna od najvećih glumica devedesetih, u poslednjih desetak godina doživela je renesansu u karijeri.

Zvezda je filmova Male žene i Prekinuta mladost 2016. godine pojavila se u Netflix-ovoj seriji Stranger Things, koja joj je pomogla da vrati popularnost, a trenutno je možemo gledati u filmu Bubimir Bubimir, nastavku Bubimira iz 1988. godine, jednog od prvih filmova u njenoj karijeri.

Slavna glumica je prošli mesec provela promovišući Bubimir Bubimir, a tokom jednog intervjua za stranicu Letterboxd otkrila je svoje najdraže filmove. U nastavku Index hr otkriva koji su se našli na njenoj listi.

Matewan (1987.)

Prvi film na njenoj listi je drama Matewan reditelja Džona Sajlsa u kojoj glume Kris Kuper, Džejms Erl Džons, Meri Makdone i Vil Oldem. Film prikazuje štrajk rudara iz gradića Matewana u Zapadnoj Virdžiniji 1920. godine.
„To je stvarno izvanredan film, ostavio je snažan utisak na mene“, izjavila je Vinona Rajder.

Doviđenja, deco (Au Revoir Les Enfants, 1987.)

Doviđenja, djeco je autobiografska drama koju je napisao, režirao i producirao francuski filmadžija Frederik Male.

On je u filmu prikazao događaje kojima je svedočio za vreme odrastanja tokom za Drugog svetskog rata. Film prati karmelićanskog sveštenika Pèrea Jacquesa koji pokušava da zaštiti jevrejsku decu tako što ih skriva u katoličkom internatu.

Zvezda filma Bubimir rekla je da ju je film Doviđenja, deco toliko impresionirao da ga je gledala svaku veče kad je stigao u bioskope.

Izgubljeni u Americi (Lost in America, 1985.)

Izgubljeni u Americi je „roud“ film u režiji hvaljenog Alberta Bruksa. Film prati mladi bračni par, Dejvida (Bruks) i Lindu Hauard (Džuli Hagerti), koji odlučuju da napuste svoje poslove i buržoasko društvo, prodaju kuću i odu na putovanje kroz SAD.
„Jako je teško odabrati najbolji film Alberta Bruksa jer su svi dobri“, izjavila je Vinona Rajder pre nego što je prelomila da joj je omiljen, ipak, Izgubljeni u Americi.

Modern Romance (1981.)

Još jedan Bruksov film koji joj se svideo je romantična komedija Modern Romance, u kojoj glume Bruks, Ketrin Harold i Bruno Kirbi. Radnja prati filmskog montažera Roberta (Bruks) koji ne može da odluči hoće li da ostane sa svojom devojkom Mari ili će prekinuti vezu i potražiti nekog novog.

After Life (1998.)

Dramu After Life napisao je i režirao japanski redatelj Hirokazu Kore-eda. Film prati četvero zagrobnih savetnika koji se nalaze na mestu izvan prostora i vremena, gde dočekuju nedavno preminule ljude.

Savetnici ih traže da im opišu najvažniji događaj iz svog života o kojem će zatim snimiti film i dati ga preminuloj osobi, koja ga sa sobom nosi u zagrobni život.

Događaji iz filma su jedino čega će se preminuli sećati kada dođu večni život.
„Taj film je ostavio snažan utisak na mene“, izjavila je Vinona Rajder.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari