Zaštićeni od ćudi nestabilnog vremena pod velikim svodom Beogradske arene večeras se beogradskoj publici predstavljaju francuske zvezde, pevačica Zaz i grupa Nouvelle Vague. Francuskinja Izabel Žefroa, poznatija kao Zaz, prošlog leta je oduševila publiku nastupom na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a u sličnom duhu i ambijentu planirani večerašnji koncert na Kalemegdanu morao je da bude „izmešten“ u Arenu.


Beogradska publika imaće stoga sve uslove da, neometena meteorološkim rizicima, uživa u sofisticiranom nastupu malene tridesetjednogodišnje ulične umetnice sa Monmartra. Naime, Zaz je svetsku slavu stekla zahvaljujući imidžu pevačice sa pariskih ulica koja svojim prodornim glasom može da zaradi i do 450 evra na sat, pevajući prolaznicima u „gradu svetlosti“.

Mnogi je doživljavaju kao naslednicu Edit Pjaf zbog glasovnih mogućnosti, ali i džez bendova u kojima je pevala na početku karijere. Rođena u Turu u Francuskoj, ova mlada dama u detinjstvu je sa sestrom i bratom pohađala muzičku školu u kojoj je naučila da svira violinu, klavir, gitaru, i naravno solfeđo, a kasnije je nastavila sa teorijskim muzičkim obrazovanjem.

Pravi uspeh je stigao sa albumom „Ni oui ni non“, koji je i u Srbiji doživeo veliku popularnost na internet plej listama, a specifičnost njene muzike može se opisati kao uspela kombinacija džeza i francuskih šansona.

– Ideju za način pevanja koji danas preferiram dobila sam kada sam godinu i po dana pevala u kabareu Aux 3 Mailletz, sve vreme bez mikrofona. To mi je dalo podsticaj i slobodu da postanem ulična umetnica – ispričala je Zaz u jednom intervjuu i dodala da se, iako je postala svetska zvezda i peva na turnejama od Sibira do pariske Olimpije, ne oseća pripadnicom francuskog džet-seta. „Nemam televizor kod kuće, ne čitam novine i ne pratim dešavanja. Jednostavno, imam neki svoj svet“, kaže Zaz.

Kako u jednoj od svojih najpopularnijih numera „Je veux“ peva o tome kako ne želi novac, novinari su Izabel Žefora pitali da li to stvarno i misli, na šta je ona odgovorila da je „novac samo potreban ako želite da radite neke pametne stvari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari