Bori se za jednakost otkad zna sa sebe: Ko je Zejna, nova kuma Prajda? 1 Foto: F.S./ATAImages

Zejna Murkić pevačica, plesačica, ali ponekad i kompletna autorka, ove godine biće kuma Parade ponosa, koja je najavljena za 7. septembar.

U izjavi za medije Zejna je rekla da je sa ljudima koji se bore za normalne stvari, da žele da prenesu lepu energiju i nešto što je oduvek normalno.

„Srbija je spremna za to da napravimo super žurku i da prenesemo super energiju i kreativnost koju imaju ovi ljudi“, dodala je Zejna Murkić.

Bori se za jednakost otkad zna sa sebe: Ko je Zejna, nova kuma Prajda? 2
Foto: F.S./ATAImages

Ko je Zejna?

Zejna Murkić rođena je 28. decembra 1986. godine, u Loznici. Kao tinejdžerka ispoljava talenat za pevanje i ples, te počinje da nastupa u zemlji i inostranstvu. Pamtimo njeno učestvovanje u takmičenju “Operacija trijumf”, gde nije ostvarila uspeh, ali je usledio poziv Čede Čvorka, te je Zejna postala članica grupe “Luna”.

U periodu od 2009. do 2010. godine bila je članica popularne grupe “Luna”, sa kojom je snimila dva albuma, “Da san ne prestane” i “Sex on the beach”, čije numere se i danas slušaju.

Ipak, 2010. godine ova pevačica odlučila je da uplovi u solo vode, pa je već naredne javnosti predstavila singl “Tonight”, na engleskom jeziku, ali i pesmu “Najbolja”, za koju je napisala muziku i tekst.

U međuvremenu je nastavila da postiže zapažene uspehe, a možda niste znali da je upravo ona otpevala pesmu “Ruške” iz filma Toma.

Bori se za jednakost otkad zna sa sebe: Ko je Zejna, nova kuma Prajda? 3
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zejna je na ovogodišnjoj Pesmi za Evroviziju nastupila sa pesmom “Najbolja”, a 2023. godine je učestvovala sa pesmom “Rumba” i tada je dinamičnom koreografijom skrenula pažnju na sebe.

Borba za prava Roma

Zejna je u više navrata govorila o diskriminaciji koju trpi i danas kao Romkinja, kao i nekad kada je morala da promeni školu.

“Nakon što sam morala da promenim osnovnu školu U PRVOM RAZREDU jer su me učitelj i drugovi diskriminisali zbog etničke pripadnosti, teško da bilo šta loše napisano može da me povredi. To je samo jedna od “prelepih” epizoda kroz koje Romi prolaze gotovo svakodnevno. Decenijama a i duže. I o tome više ne sme da se ćuti”, oglasila se Zejna povodom hejt komentara na društvenim mrežama uoči Pesme za Evroviziju.

Zejna Murkić je u više navrata govorila o tome da Romi nemaju normalne uslove da plaćaju račune.

„Niko ne želi da živi u takvim uslovima, oni rade sve što mogu da se snađu i prežive. Nemaju kako i navikli su se. Osećaju se napušteno i ne veruju da neko želi da im pomogne. Ima mnogo talentovanih koji nemaju uslove da se razviju. Ja mislim da je samo potrebno nekom dati iskrenu šansu“, govorila je u intervjuima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari