Evo, naježio sam se – rekao je nekoliko puta pevač Joakim Broden, frontmen švedske hevi-metal šestorke Sabaton, tokom preksinoćnog koncerta u beogradskom Domu omladine i teatralno pokazivao „jezu“ na istetoviranim rukama. To je izgovarao na srpskom, dok je prepuna sala horski pevala skoro sve pesme sa njihovih šest studijskih albuma koje su izveli pred beogradskom publikom u okviru aktuelne turneje „Swedish Empire“.


„Bili smo u Srbiji 2008. Sledeće godine smo svirali na festivalu Exit. Onda smo imali koncert u SKC i evo nas opet. Mogu vam reći da je uvek kada sviramo u Srbiji fantastično. Publika je bučna, navija, dok na nekim drugim mestima u svetu kao da su izgubili glas“, rekao je Broden.

Sabaton su posle četiri predgrupe na stejdž izašli petnaest minuta pre ponoći i svirali oko sat i po. Prvi taktovi numere „The Final Countdown“, čuvene pesme švedskog benda Europe, koja se sa razglasa emituje uoči početka svake svirke Sabatona kao odavanje počasti slavnim zemljacima, već su publiku bacili u euforiju, a Joakimova najava: We are Sabaton and this is „Ghost division“ – bila je „nokaut“ za hiljadu veselih metalaca u sali.

Njihove pesme inspirisane istorijom a posebno Drugim svetskim ratom, energične i dobro ukomponovane, ređale su se – a prijem kod publike opet je pokazao da su Sabaton bend koji ima kultni status među ljubiteljima hevi zvuka u Srbiji. Težište koncerta bile su numere sa poslednjeg albuma „Carolux Rex“. Sem naslovne, izveli su „Gott mit uns“, „Poltava“, „The lion from the North“, kao i himničnu „A lifetime of the war“. Publika je dobila priliku da nadglasavanjem određuje set-listu, i mada horsko pevanje Sabatonovih epskih minijatura nijednog momenta nije prestajalo, izdvojile su se „Cliffs of Gallipoli“, „Swedish pagans“, „40:1“, „Attero Dominatus“, „Primo Victoria“, i za kraj „Metal crue“. Joakim Broden mahao je srpskom zastavom koju je dobio od fanova iz prvih redova, a pri kraju koncerta, opet na srpskom, rekao je „još jedno pivo“, ispivši konzervu „lava“ na eks. Pokazalo se da Sabaton ceni srpsku publiku makar onoliko koliko ona ceni njih i na rastanku je zakazan novi susret – što pre.

Metal uz violinu i gajde

Švajcarski Eluveitie svakako su bili najkvalitetniji bend među četiri predgrupe. Bilo je zanimljivo čuti ovu originalnu verziju folk metala, uz gitare, violinu, flautu, gajde i stari instrument hardi-gardi iz 16. veka. Njihova muzika podseća na beogradski Ortodox Celts u hevi varijanti (Aca Seltik je inače bio na koncertu), a najbolje je primljena numera „Inis Mona“. U Domu omladine sviralu su još i Wisdom, Guardians of time i D. Hate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari