Trubač Elvis Ajdinović iz Surdulice proglašen je za Prvu trubu Dragačeva, a orkestar Dejana Lazarevića iz Požege za najbolji orkestar 51. Dragačevskog sabora u Guči. Zlatna truba otišla je u ruke Dejana Jevđića iz orkestra Zao taro lajt iz Kalenića, dok je nagradu za najizvornije muziciranje „Zlatna jabuka“ koju dodeljuje dnevni list Danas osvojio orkestar Barka iz Knjaževca.


Pobednici su proglašeni u noći između subote i nedelje posle spektakularnog finala koje je obeležio koncert svetskih trubačkih zvezda Bobana i Marka Markovića. Pedeset prva Guča završena je sinoć proglašenjem pobednika na Međunarodnom takmičenju trubača te koncertom Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

– U Guču je danas kročio šesnaest milioniti saboraš od 1961. godine kada je Sabor počeo da se održava – rekao je u subotu uveče predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, dok su pored njega završno takmičenje trubača otvorili domaćin Sabora, čačanski privrednik Milenko Kostić i majstor trube Boban Marković. Za nagrade se takmičilo 18 trubača i isto toliko orkestara, a finale ja na stadionu FK Dragačevo pratilo nekoliko desetina hiljada ljudi, i milioni u direktnom prenosu Javnog servisa.

Miloš Veličković, šef knjaževačkog orkestra Barka koji je na glavnoj pozornici na stadionu primio Danasovu nagradu „Zlatna jabuka“ zahvalio se našem listu na ovoj, kako je rekao, „zaista prestižnoj tituli“.

– Mi smo drugi put u velikom finalu Sabora u Guči. Prošle godine nismo osvojili ništa, a ove godine, pored vaše nagrade za najizvornije muziciranje, pripalo nam je i priznanje za najbolje odsvirano kolo. Ranije smo osvojili puno nagrada u juniorskoj konkurenciji, ali ovo je jedan novi početak – bio je srećan Veličković, dvadesetšestogodišnjak, koji je najstariji u ovom mladom orkestru. Barka ima deset članova i ime su dobili po jednom lokalu u kome su svirali.

– Kao što smo i ime dobili spontano, tako sam i ja takoreći iznenada počeo da sviram trubu kada sam imao 15 godina. Hteo sam da vidim kako to izgleda, pozajmio rubu, i zavoleo je, iako, za razliku od mnogih kolega, u mojoj porodici niko nije bio trubač – kaže Miloš Veličković.

Orkestar Barka je u finalu odsvirao vlaško kolo i vlašku narodnu pesmu „Mndra mja“. Oni inače redovno nastupaju sa Balkanikom Sanje Ilića.

– Moja omiljena pesma za svirku je upravo Balkanikina „Cepaj!“. Svirali smo sa njima po celoj Evropi, bili čak i u Kini. Za Guču se, inače, spremamo tokom cele godine – zaključuje dobitnik „Zlatne jabuke“.

Dejan Lazarević iz Požege, čiji orkestar je proglašen za najbolji, juče je sem zbog toga, primao i čestitke za odličnu obradu pesme Riblje Čorbe „Pogledaj dom svoj, anđele“ u petak na Ponoćnom koncertu.

– Svaka nagrada je novi teret za dalji rad, ali navikli smo da se borimo, da na takmičenjima učestvujemo pod pritiskom da smo favoriti, i mogu reći da prija taj pritisak. Meni, inače, nije prvi put da pobeđujem u Guči – kaže Dejan Lazarević.

Najveselije je bilo preksinoć na proslavi pobede Elvisa Ajdinovića, pod šatrom gučanskog hotela „Zlatna truba“. Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev doveo je autobus navijača u Guču, koji su odmah po proglašenju Ajdinovića za Prvu trubu Dragačeva započeli ludu žurku sa pobednikom Elvisom u „glavnoj ulozi“. Slavlju se pridružio i legendarni Boban Marković – u majici Rolingstonsa.

– Ovo je nastavak južnjačke tradicije pobeđivanja u Guči – našalio se Boban Marković.

Guča je tokom vikenda bila zakrčena saborašima iz svih krajeva Srbije i sveta. Varošica koja ima tek 2.000 stanovnika primila je na ovom saboru, prema procenama organizatora, više od 600.000 gostiju.

Piton i Dražin dvojnik

U sveopštem šarenilu posetioci su mogli da se zabave pod šatrama, ali i da se slikaju sa pitonom ili posete promociju knjige četničkog vojvode Milete Pavićevića iz Podgorice, dvojnika generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Nagrada prvi put u Beogradu

U subotu uveče je u finalnom takmičenju Dragačevskog sabora prvi put u istoriji učestvovao i jedan orkestar iz Beograda. Dvadesetogodišnji Janko Jovanović iz Zemuna, na „vatrenom krštenju“ uspeo je da osvoji i nagradu – Treću truba Dragačeva.

– Ovo je dobro za početak, i mislim da naše vreme na takmičenjima u Guči tek dolazi – rekao je Jovanović za Danas.

Osniva se Udruženje trubača Srbije

Na inicijativu Dušana R. Ivanovića, predsednika IO Ekološkog društva Dragačevo u subotu je održan sastanak sa kapelnicima trubačkih orkestara i osnovan inicijativni odbor za pripremu Osnivačke skupštine Udruženja trubača Srbije sa sedištem u Guči.

– Udruženje osnivamo zbog zaštite prava trubača, radi lakšeg rada trubačkih orkestara u zemlji i posebno u inostranstvu. Zatim, radi podizanja kvaliteta i očuvanja trubaštva i trubačke muzike u Srbiji. I na kraju, radi bolje organizacije samog Dragačevskog sabora u Guči – kaže Dušan R. Ivanović.

U inicijativni odbor su izabrani trubači Veljko Ostojić iz Zlakuse i Gvozden Rosić iz Rtiju za region Zapadne Srbije, Aca Novković iz Zagužanja za Južnu Srbiju, Janko Jovanović iz Zemuna za Beograd i Vojvodinu. Naknadno će biti imenovan član odbora za Istočnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari