Već četvrtu godinu zaredom, jedna od najmlađih bina Exit festivala, Suba stejdž, posvećena novosadskom kompozitoru zavidne svetske karijere, Mitru Subotiću Subi, predstaviće umetnike iz različitih zemalja. Suba stejdž je posvećen svima koji u muzici pomeraju horizonte, otvaraju nove prostore i spajaju svetove, povezuju i stvaraju nove žanrove, eksperimentišu i otkrivaju. Baš onako kako je to radio i Suba.


Ove godine Suba stejdž je u znaku saradnje i povezivanja. Baš kao što je Suba povezao Novi Sad sa Brazilom. U saradnji sa holandskim časopisom DJ Broadcast u petak na Suba stejdž dolazi jedna od najzanimljivijih evropskih dens etiketa, Boemklatsch Records, koja će se predstaviti kroz fantastični Equalizer šou. Osnovu ovog spektakla čini ukupno šesnaest, tri metra visokih projekcionih stubova na koje se projektuje video rađen posebno za ekipu koja će nastupiti to veče: Bart B More, Mike Mago, NAT 89, TWR72, Rip Tide, Pretty Young Trouble, Boemklatsch i Baskerville. Petak na Suba stejdžu biće sigurno jedna od najluđih žurki predstojećeg Exita.

U saradnji sa ruskim internet portalom www.lookatme.ru u subotu se predstavlja ukus ruskog andergraunda. Prvi nastupaju Trud – najbolji novi ruski indi bend. Posle njih svira najnovija garažna atrakcija is St. Peterburga – Elektra Monsterz. Stoned Boys su jedan od najzanimljivijih bendova na bogatoj ruskoj novoj sceni. Ishome je mlada producentkinja i DJ iz Krasnodara, potpuno nesputana žanrovima. Mark Schedrin i Leonid Lipelis spadaju u sofisticiraniju ekipu srednje generacije ruskih di-džejeva. Suba Stage će u četvrtak otvoriti najbolji mađarski novi bend – Volkova Sisters. Isto veče nastupiće i najvrelija španska elektronska atrakcija – The Zombie Kids. Kraljeve madridskog alter-partijanja pratiće poseban low-fi svetlosni šou ALO 3000, čiji je autor mladi španski umetnik Carlos Saez.

U četvrtak će se predstaviti i neke od najzanimljivijih klupskih večeri beogradskog KC Grad. Idemo na Mars je veče posvećeno domaćoj autorskoj elektronskoj muzici, a takođe i popularna radio-emisija na talasima B92 radija, koja se bavi promocijom domaćih elektronskih izdanja. Pored njih, na Subi će gostovati i Banda Panda, grupa mladih ljudi koja dve godine unazad u KC Gradu organizuje konceptualne žurke, gde osim interesantnog muzičkog lajn apa, uvek možete očekivati i neki zanimljiv umetnički performans.

U nedelju dolazi još jedno čuveno klupsko veče iz KC Grad: It’s A Dubstep Thing. U pitanju je najpopularnije beogradsko veče posvećeno dubstep zvuku, te će kroz ovaj nastup na Subi biti predstavljena ovdašnja dubstep elita. Isto veče nastupiće i The Middle Beast – najnovije čedo najboljeg bliskoistočnog di-džeja pod imenom Jade sa VJ-em TM. Suba stejdž će ove godine zatvoriti Playground Syndicate, koji dolazi kao rezultat bratimljenja festivala Exit i Bestival. Ulaznice za Exit koji će se održati od 12. do 15. jula 2012. su u prodaji. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mestima može se pronaći na: www.exitfest.org i www.gigstix.com.

Specijalni gosti KC Grad

Specijalni gost Suba bine ove godine je Kulturni centar Grad. KC Grad postoji već tri godine, i bavi se promocijom alternativne, savremene i andergraund kulture u Beogradu. Organizuje izložbe, radionice, debate, koncerte, konferencije, književne večeri i mnoga druga kulturna dešavanja. Pored gostovanja klupskih večeri, KC Grad će u saradnji sa organizacijom Kišobran tokom četiri dana festivala na Subi realizovati interaktivnu video instalaciju, koja je rezultat Kišobranove VJ radionice, pod imenom „Vizuelno igralište“. KC Grad će specijalno za ovu priliku dekorisati Suba Stage svetlosnim instalacijama Aleksandre Stratimirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari