Scenarista “Taksiste” kritikovao Ubice cvetnog meseca zbog Dikaprijeve uloge 1Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Pol Šreder, reditelj “Taksiste” i “Razjarenog bika” i dugogodišnji saradnik Martina Skorsezea, u nedavnom intervjuu kritikovao je Skorsezeov najnoviji film, Ubice cvetnog meseca (Killers of the Flower Moon).

Šreder je rekao da je film Ubice cvetnog meseca kvalitetan, ali je mogao biti još bolji da je Dikaprio glumio FBI agenta koji istražuje ubistva naroda Osejdž, prenosi Index. hr. i Verajeti.

„Marti me upoređuje s flamanskim minijaturistima. On je sličan renesansnim umetnicima koji su slikali freske“, rekao je Šreder.
„Dajte mu 200 miliona dolara i na kraju ćete dobiti dobar film. No, meni bi se više svidelo da je Leonardo Dikaprio glumio detektiva u Ubicama cvetnog meseca, a ne idiota. Tri i po sata u društvu idiota previše je vremena.“

Dikaprio je u originalnom scenariju za film trebalo da glumi detektiva

Dikaprio je u Ubicama cvetnog meseca otelotvorio prevaranta Ernesta Burkharta, koji je na podsticaj svog ujaka (Robert De Niro) oženio imućnu Mollie Kyle (Lilli Gladstoun) iz naroda Osejdž.

Ernest i njegov ujak učestvovali su u ubistvima članova Molieine porodice, kako bi se domogli njenog nasledstva.

Cela priča ispričana je iz perspektive Ernesta i Moli.

Ali, u prvom scenariju za film, na kojem je Skorseze radio uz Erika Rota, Dikaprio je trebalo da oživi Toma Vajta, detektiva FBI-a, koji istražuje celi slučaj i kojeg je u filmu igra Džesi Plemons.

Fokus priče trebalo je da bude na Tomu Vajtu, ali Dikapriju se to nije svidelo pa je nazvao Skorsezea da promeni scenario.

„Erik Rot i ja planirali smo da ispričamo priču iz perspektive agenata FBI-a koji su došli da istraže slučaj“, rekao je Skorseze. „Nakon de godine pisanja scenarija Leo mi je prišao i pitao me:

‘Gde je srce ove priče?’ Sastajao sam se i večerao s narodom Osejdž i pomislio : ‘Pa, ovde se nalazi priča.’ Imali smo osećaj da prava priča ne dolazi spolja, odakle stiže FBI, već iznutra, iz Oklahome.“

Ubice cvetnog meseca: Istinita priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji

Troiposatni film Martina Skosezea „Ubistva pod cvetnim mesecom“ rađen je po istimenoj knjizi Dejvida Grema koju je objavila „Laguna“ 2020. u prevodu Branislave Radević – Stojiljković.

Kako se navodi na sajtu ovog beogradskog izdavača, reč je o svetskom bestseleru koji govori o „ubistvima u narodu Osejdž i rađanju FBI-ja“. To je „knjiga godine“ prema Entertainment Weekly, i „remek-delo dokumentarne literature“, prema oceni Boston Globa.
Istinita priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji.

„Dvadesetih godina XX veka najbogatiji narod na svetu bili su Indijanci plemena Osejdž u Oklahomi.

Nakon što je nafta otkrivena ispod njihove zemlje, Osejdži su vozili skupe automobile, gradili vile i slali decu u evropske škole.

A onda je neko počeo da ubija Osejdže, jednog po jednog. Porodica Moli Berkhart postala je prva meta, a onda su i ostali pripadnici plemena počeli da umiru pod tajanstvenim okolnostima. Nisu preživeli ni oni koji su se odvažili da istraže ova ubistva na Divljem zapadu.

Kako se broj smrtnih slučajeva popeo na dvadeset četiri, FBI je preuzeo slučaj. Bila je to jedna od prvih velikih istraga FBI-ja, i loše je počela.

Očajan, mladi šef Džej Edvard Huver zatražio je pomoć bivšeg teksaskog rendžera Toma Vajta kako bi rešili ovu misteriju. Vajt sastavlja tajni tim agenata koji je zahvaljujući novim tehnikama istraživanja razotkrio jednu od najjezivijih zavera u američkoj istoriji.

U „Ubistvima pod cvetnim mesecom“ Dejvid Gren obelodanjuje šokantne zločine i seriju hladnokrvnih ubistava.

Zasnovana na dugogodišnjem istraživanju i novootkrivenim dokazima, knjiga je remek-delo dokumentarne literature.

Ali pre svega, ovo je optužnica protiv bezobzirnosti i predrasuda prema Indijancima koje su omogućile da ubice ostanu toliko dugo na slobodi. „Svaki korak u istrazi otkriva niz zlokobnih tajni i preokreta.“ocena je knjige magazina Tajm, navode na sajtu Lagune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari