Ex teatar fest, 40. festival eksperimentalnog, alternativnog, niskobudžetnog i angažovanog pozorišnog izraza, održava se od 6. do 8. oktobra u organizaciji Doma omladine Pančevo i Kulturnog centra ovog grada.


Festival otvara predstava Radionice integracije „Hodnici žuti, purpurni, plavi“, nastala u zajedničkom radu ovdašnjih vrhunskih umetnika poput Mikija Manojlovića, koji je i osmislio Radionicu, i osoba sa ivaliditetom. Tu su zatim „Paviljoni“ Milene Marković postavljeni od studenata glume i režije novosadske akademije, pa u „Senci Hamleta“ Dečjeg kulturnog centra iz Beograda, u režiji Anje Suše, „Murlin Murlo“, još jedan komad u postavci novosadskih studenata, „Povodom Galeba“ novosadskog Pozorišta mladih, u režiji Borisa Liješevića, i „Okamenjeni princ“, već kultna predstava Malog pozorišta „Duško Radović“.

Preteći programi podrazumevaju filmske projekcije, izložbe, „Kao selektor ovogodišnjeg festivala koji u svom nazivu ima nekoliko odrednica kao što je eksperimentalni, niskobudžetni, alternativni, nezavisni i angažovani pozorišni izraz, trudila sam se da festival izbegne kruti rediteljski koncept, već da odgovori ideji koju ovaj festival nosi, da prikaže scensku umetnost kao živu formu koja neprekidno prolazi kroz metamorfozu. Ex teatar fest je festival koji treba da ima pre svega umetnički domet koji je presudna odrednica, a ne samo puko zadovoljavanje „drugačijeg“ izraza. U najboljem slučaju on treba da postane rasadnik novog eksperimenta“, reči su selektorke Festivala Jasmine Večanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari