Žiri 59. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – Igor Burić(pozorišni kritičar), Dragoslav Todorović(pozorišni reditelj) i Margita Karna (glumica), za najbolju dramsku predstavu u celini proglasio je komad „Razbojnici“ Fridriha Šilera (režija i pisac stand-up teksta Nikola Zavišić, dramaturgija i tekst songova Maja Pelević), u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.


– Nagrada se dodeljuje za rediteljski i dramaturški perfektno prekomponovan izvorni tekst drame koji je u relizaciji dobio kristalnu i visoko energičnu, kompaktnu i smislenu formu kompletnog scenskog događaja – objašnjava predsednik žirija Igor Burić.

Najbolja predstava za decu u celini je „Vetruškina ledina“ Uglješe Šajtinca, adaptacija i režija Irena Tot (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Lutkarska scena). Najbolju režiju ostvario je Nikola Zavišićza kreativan, efikasan, scenski i društveno angažovan rad na klasičnom dramskom tekstu „Razbojnici“ Fridriha Šilera. Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Jasna Đuričić(Mala Sestra, Alisa, Snežana, Zlatokosa, Palčica, Princeza, Žena, Veštica) u predstavi „Brod za lutke“ Milene Markoviću režiji Ane Tomović(Srpsko narodno pozorište, Novi Sad). Nagrada je obrazložena uverljivim tumačenjem lika sa brojnim transformacijama i nebrojenim poljem asocijacija i emocija koje izaziva u gledaocu. Najbolju glavnu mušku ulogu ostvario je Aleksandar Bogdanović(Čičikov) u predstavi „Mrtve duše“ N. V. Gogolja, u režiji Ljuboslava Majere (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Dramska scena). Nagrada je dodeljena za specifičan rad na kreiranju negativca iz kontre, pleneći ne samo onim šta radi i predstavlja, nego i kako to radi. Nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu dobila je Agota Ferenc (Elijanta) u predstavi „Mizantrop“ Molijera, koju je režirala Anka Bradu (Ujvideki Sinhaz/Novosadsko pozorište). Najbolju mušku epizodnu ulogu ostvario je Boris Isaković(Ilarion Ruvarac) u predstavi „Je li bilo kneževe večere“ Vide Ognjenović(Srpsko narodno pozorište, Novi Sad). Za najbolju scenografiju nagrađen je Jaroslav Valek u predstavi „Mrtve duše“ N. V. Gogolja (NP „Toša Jovanović“, Zrenjanin). Najbolji kostim uradila je, po mišljenju žirija, Florika Malureanu u predstavi „Mizantrop“ Molijera (Ujvideki sinhaz/Novosadsko pozorište).

Nagrada „Tihomir Mačković“, za najbolju kreaciju lutaka, pripala je Svili Veličkovoj u predstavi „Puk!“ Valerija Petrova, u režiji Emilijr Mrdaković(Pozorište mladih, Novi Sad). Najbolju muziku komponovao je Darko Rundek u predstavi „Brod za lutke“ Milene Marković, koja je ovosjila i specijalnu nagradu žirija. Nagrada je dodeljena za izvanredno umetničko ostvarenje koje prevazilazi i uspešno nadgrađuje ono što bi se moglo nazvati klasičnom dramskom postavkom jednog scenskog dela. Nagradu mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dobila je Marija Mitrović(Princeza, Kraljica, Starica) u predstavi „Uspavana lepotica“ po motivima bajke Šarla Peroa, adaptacija i režija Veselin Bojdev (Pozorište mladih, Novi Sad). Suočen sa izuzetno bogatim festivalskim programom, žiri je odlučio da, u nedostatku Pravilnikom propisanih nagrada, posebno pohvali autentičan i prepoznatljiv rad pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, kao i precizno i svedeno, a upečatljivo ostvarenje glumca Aleksandra Đurice u ulozi Miše Dimitrijevića, u predstavi „Je li bilo kneževe večere“ (SNP). Nagrade su uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu „Toša Jovanovića“, nakon čega su glumci niškog ppozorišta izveli Šekspirovu „Buru“ u režiji Andraša Urbana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari