A.N.D.R.foto: album covers

Današnja preporuka za sve su tri elektronska albuma koje su za nas napravili Šćepa, Kiasmos i A.N.D.R.

A.N.D.R. – A.N.D.R.GROUND

Van talasa uvek istih i do zla boga dosadnih radio stanica sa muzikom za tetke, kao i trep cajki koje koliko god voleli ili ne uvek pružaju jedan te isti ugođaj za maloletnike na letnjem raspustu, nalazi se čitava jedna scena mladih umetnika koji se okupljaju pod jedan omanji kišobran koji zovemo pop muzika. Ima tu svega, i fankija, RnB-a, alternative, ali pop je ta jedna reč i pravo vezivno tkivo sa pevljivim, haromoničnim refrenima i glasovima koji se ističu.

Pored pop muzike, zajednička stvar svim tim momcima i devojkama je Andrija Gavrilović za producentskim kormilom. Pod umetničkim imenom A.N.D.R. okupio je i radio sa raznim talenitma, a sad je rešio i da napravi svojevrsan presek tog rada, ali sa tvistom. Remiksovao je trake na kojima je radio i stavio ih u miks na njegovom novom albumu „A.N.D.R.GROUND“.

U preko dva i po sata muzike i 34 pesme, Andrija je trake koje je radio sa Retrospektivom, Natalee, Ivom Lorens, Lukom Rajićem, Mish, (između ostalog), malo promenio, dodao im bit i ples (iako je toga bilo dosta i u orginalu) i sjednio ih u žurku koja ne prestaje. Dodao im je dovoljno zajedničkih komponenti koje na albumu zvuče kao da ih je stvorio jedan disko haus orkestar.

Oni koji su fanovi sjajnog britanskog dvojca Disclousure, pronaći će sve što im treba na ovom izdanju. Bit i gruv, melodije i refrene. Andrija je napraivo showreel i presek svoje dosadašnje karijere koja ide paralelno sa nekoliko tokova, kako mainstreem tako i alternativne Srbije, gde čini se da nijedna ni druga ne obraća pažnju na ove bisere.

Da svaka peta osoba koja se svakog jula gužva u prašini Exitove Dance arene, samo pusti plej na ovom albumu, Andrija bi postao jedan od najpopularnijih izvođača u Srbiji. Sad samo treba svaku tu navedenu petu osobu u to i ubediti.

Šćepa – Sunspiration

Prateći klabing scenu kako Beograda tako i šire, primećuje se da retko ko od popularnih DJ-eva trenutka se reši da radi i producira svoje trake. Naravno, umetnost je samo i napraviti žurku i terati ljude da ti veruju, i da plešu do kraja večeri, ali kad dođe do toga da neko od svih tih junaka iza gramofona uplovi u vode kreativnosti, retko ko se odvaži da nam se prezentuje sa svojim autorskim radom.

Šćepa nam je poznatiji još i kao Šćepine vragolije koji sa bratom mu Lutonom već nekoliko godina unazad pravi neviđeni zabavne žurke, koje pored toga što su veoma posećene, trudi se i da pomeri granicu audio i vizuelne produkcije na sceni. Nekako je za očekivati od čoveka koji ispoljava toliko kreativnoti kako u DJ-ingu tako i u stilu i pojavi, da se ne zadrži samo na setovima i repliciranju muzike koju je neko drugi usnimio.

EP mu se zove „Sunspiration“, a upravo ta igra reči vam je dovoljna kao opis onoga što vas očekuje na ovom izdanju od 4 pesme. Energija sunca, nešto manje opasnog od ovog avgustovskog koje trenutno prži, koja pokreće i zbog koje ili pocupkujete u mestu ili se u potpunosti prepuštate plesu.

Topli haus ritmovi, ritmične udaranja po klavijaturama i nagruvani basovi stvaraju atmosferu u kojoj nema mnogo filozofiranja i priče. Ponekad je potreban samo ples, gibanje u ritmu i gubljenje u zvuku. Šćepa to zna, doktorirao je sve to na svojim žurkama, a delić svega nam prenosi na ovom EP-iju.

Kiasmos – II

Za kraj ovih elektronskih preporuka, predstavljamo album koji već neko vreme plovi i vodi svoj život. Kiasmos je islandski dvojac, sačinjen od Olafura Arnaldsa i Janusa Rasmusena, koji često svojom muzikom prave sponu između dubine mračnog tehno kluba i simfonijskog orkestra.

Taj zvuk, prepun gudača, lepršavosti, simfonije, melodija, ispod kog su podvučeni elektronski ritmovi nije svakako ništa novo. I sam Kiasmos ga je više puta koristio na prethodnim izdanjima. Međutim, na albumu II deluje kao da su se konačno oslobodili stega i očekivanja koje su ljudi imali od njih.

Prvenstveno deluje da su ploču napravili za sebe. Tihu i meku. Onakvu koju slušate nedeljom prepodne kad nemate nijednu živu obavezu u svom životu. I ta iskrena nenametljiva želja osvaja i tera da se baš ovakvoj ploči prepuštate i uživate.

Neko će ovo nazvati muzikom za pozadinu, ali verujete nam ona to nije, a nekoliko vatrometa koje je dvojac Arnalds-Rasmus smestio na odgovarajućim mestima govori upravo da su autori želeli da ovo ne bude još jedan album za uspavljivanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari