Sećanja na Fest: Dosta je bilo Rusa

Building Bridges: Western Culture and Modernism in Serbia | Građenje mostova: Zapadna kultura i Modernizam u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Подржала Амбасада САД, види се по садржају… Огавно.

  2. Sve nam se moze oduzeti,ali uspomene i secanja zive u nama.Divan je ovo tekst o jednoj od znamenitosti Beograda Festu i velikim licnostima iz sveta umetnosti,filmske umetnosti.Samo su najveci iz nase kinematografije mogli da osmisle ideju da se unese novi dah u nase tadasnje drustvo.Mnoge pojedinosti nam je novinar otkrio,a najzanimljivija je ona o Kusturici{mnogo smo ga razmazili,nije on takva velicina}.Hvala gospodinu Cveticaninu na jedinstvenoj reportazi.

  3. Odlaskom Milutina Čolića počeo je sunovrat FEST-a. Ni Duško Makavejev ga nije mogao spasti. Ni Jovan Čirilov koji je dovodio mnoge španske režisere koji su bili na njegovom BITEF-u pa i kasnije čuveni Pedro Almodovar. Uglavnom, postao je to festival distributera i naravno da su tada prednjačili američki filmovi.
    I te godine kada su pomenuta četvorka bili selektori glavna zvezda je bio Rus Adrej Končalovski sa doduše američkim filmom: „Pomahnitali Voz“, pa glumac Danijel Olbricki a sa Formanom je bio najviše „Dušanka“ Makavejev kako ga je Miloš zvao, odnosno čovek čijom je zaslugom Forman došao. Malicioznost sa Kusturicom je bespotrebna jer Kusturica nije dodeljena „Zlatna Palma“ po nikakvom protekcionizmu jer da ga je bilo onda bi Zlatnu Palmu dodelio „Dušankinom“ filmu: „The Coca-Cola Kid“.
    Dakle, pišem ovo jer sam bio veoma iznenađen sa Miloševom satanizacije Srbije i Srba koji su ga prosto obožavali i čak pisali peticije kada mu je bio zabranjen povratak u Čehosovačku.
    Inače moj veliki prijatelj Karpo Aćimović Godina koji se sa Miljom Vujanović upoznao i oženio prilikom snimanja Žilnikovih „Ranih Radova“ čuveni film: „Sećaš li se Sonje Heni“, sniman na marginama „Zlatnog doba FEST-a“ na FEST-u ’71. sa čuvenim svetskim režiserima: Tintom Brasom, Formanom, Bak Henrijem, Polom Morsijem, Frederik Vizmanom, i Srbima Duškom Makavejevim, Purišom Đorđevićem.
    Što se tiče Američkog fima, on je bio od samog početka FEST-a u žiži interesovanja i družili smo se sa Piterom Fondom, Piterom Bogdanovićem, Džekom Nikolsonom… Ah, da, bila je tu i Joko Ono pa veliki Sem Pekimpo.

Ostavite komentar


Kultura

INTERVJU Nenad Pavlović: Država svesno podstiče neobrazovanje, bahatost, veličanje agresije i bezobrazluka 8

INTERVJU Nenad Pavlović: Država svesno podstiče neobrazovanje, bahatost, veličanje agresije i bezobrazluka

Posle prvog igranog filma "Trag divljači", koje se bazira na nekoliko književnih dela Živojina Žike Pavlovića (na ediciji od deset knjiga, među kojima su "Zid smrti" i "Lapot" za koje je 1985. i 1992. dobio Ninovu nagradu za roman godine), njegov sin, reditelj Nenad Pavlović, nedavno je završio snimanje nove filmske priče "Izlet", po istoimenom romanu Miće Popovića, čuvenog slikara, filmskog reditelja i književnika.

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.