Sećanje na Kostu 1

U Velikoj Sali Doma omladine održana je komemoracija pod nazivom „Sećanje na Kostu“ posvećena Aleksandru D. Kostiću, filmskom kritičaru, dramaturgu, radijskom uredniku i uredniku filmskog programa televizije B92. Kostić se smatra jednim od najznačajnijih srpskih filmskih kritičara.

Pisao je za Student, gde je počeo karijeru, Ritam, Našu borbu, Nin, Vreme, kao i za Danas. Njegovu knjigu „Polje snova“ mnogi smatraju jednom od najvrednijih dela filmske kritike na našem jeziku.

„Kosta je u kulturni život Beograda uneo jedan novi model intelektualca, koji ne ostaje samo na pisanoj reči nego se upušta u akciju, odnosno, kulturne akcije raznih vrsta. Nije se samo držao filma nego je razne repere nalazio u svom pisanju, u svom stilu, u estetici koju je zastupao i etici koja je, takođe, bila veoma važna u njegovim kritikama i u drugim oblastima popularne kulture, u muzici i stripu. Kroz sve se to provukla jedna snažna potreba da se u ovoj zemlji i ovom kulturnom životu kod nas uspostave određeni standardi“, rekao je na komemoraciji Dragan Ambrozić, umetnički direktor Doma omladine.

Goran Terzić, filmski kritičar Kostićeve generacije i jedan od njegovih najbližih saradnika i prijatelja, rekao je da se, tražeći metaforu za kojom bi u svom obraćanju posegao, setio filma „Pravi kauboj“. U tom filmu, ispričao je Terzić, „postoji jedan momak čiji je zadatak da dovede stoku na određeno mesto i u tu svrhu angažuje gomilu kauboja da bi mu u tome pomogli. Ti kauboji su uglavnom divlji i vođeni impulsima, nagonima i svojim egom, dok je glavni junak rukovođen strpljenjem, pažljivošću i spremnošću da istrpi sve, da se ponaša prisebno i da stvari izvede do kraja sa idejom o nekakvom višem cilju. Ako bih poredio neke od nas i Kostu, kao kritičare, onda bismo mi bili ti divlji kauboji koji su sledili često svoj ego u želji da se što bolje predstave pišući kritiku, a Kosta je bio taj glas razuma koji je funkcionisao sa nekom širom vizijom.“

Filmski kritičar starije generacije Milan Vlajičić naveo je da je Kostić bio prepoznatljiv po velikom zanimanju za sve što je bitno u našoj kulturi, što, kako je rekao, zahteva jedno „ogromno unutrašnje sagorevanje“. „Jedno vreme on je bio dramski urednik u redakciji Radio Beograda odakle je otišao jer je hteo da pokrene radio B92. Na kraju, B92 mu je došao glave utoliko što je izdržao sve godine tame i onda, pre godinu dana, kako mi je rekao, jednoga dana predao program za sledeći mesec, a sledećeg dana na stolu je zatekao pismo da nije više na platnom spisku. To ga je više povredilo duhovno nego materijalno, premda i to materijalno nije nebitno, jer ovde se živi loše“, rekao je Vlajičić i dodao da se, od ljudi koji su došli sa njegovom generacijom, Kostić izdvojio time što je bio eklektičnog duha i zanimalo ga je mnogo stvari, a pored toga je imao vrlo oštar kritički duh.

U čast sećanja na Aleksandra D. Kostića nastupio je i kantautor Kralj Čačka. Komemoracija je održana kao uvod u filmsko-muzički festival Paralelne vizije koji je počeo u Domu Omladine, a u čijem osnivanju je Kostić aktivno učestvovao i bio član žirija. Dragan Petrović, selektor festivala i veliki Kostićev prijatelj, najavio je i uvođenje nagrade „Kosta“ u okviru ovog festivala od sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari