emir skandro sedam danaFoto: Privatna arhiva

Izložba slika „Sedam dana“ Emira Škandra otvorena je u ponedeljak, 13. maja, u beogradskoj galeriji Trag.

Posetioci će imati priliku da vide zaokruženu seriju od sedam ulja na platnu velikih formata narednih sedam dana od otvaranja.

Ovo je ujedno i prvi put da se umetnik sa bogatim izlagačkim iskustvom predstavlja isključivo radovima u tehnici ulje na platnu.

Emir Škandro, afirmisani slikar i grafičar rođen je u Beogradu 1957. Diplomirao je na Fakultetu Likovnih umetnosti 1989. u klasi prof. Miodraga Rogića, a magistrao je1991. u klasi prof. Biljane Vuković.

Izlagao je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji i inostranstvu, a ovoga puta njegovi do sada neobjavljeni radovi biće predstavljeni publici u galeriji Trag u Cvijićevoj 72.

Specifičan kolorit formu nalazi u razigranim oblicima koji su katkad prepoznatljivi, katkad skloni individualnom tumačenju.

Ipak, stamena vizija ovog umetnika prenosi ideju nedvosmisleno do publike u nameri da probudi nove horizonte razmišljanja, koji počivaju na dugogodišnjem traganju za pravom rečju, zvukom, bojom, formom.

Izložbom „Sedam dana“ koja simbolično traje sedam dana, galerija Trag nastavlja dugotrajno traganje za umetnicima osobenog ličnog izraza sa akcentom na visoku estetiku i energiju, ne prateći trendove i trenutni glavni tok umetnosti.

Emir Škandro ima mnogo toga da otkrije u svojim skrivenim oblicima punim simbolike i boje, jer su njegova istraživanja konstanta potrebe za novim, nepoznatim formama.

Simbolika je vidljiva u njegovom rukopisu u kojima gledalac traži sopstveno tumačenje.

Njegovo istraživanje forme daje asocijaciju viđenog kroz autentičan slikarski rukopis i stvara oblike koji nisu prepoznatljivi vizuelnom iskustvu publike, a koji svoj identitet traže u novom intimizmu kroz apstrahovanu stvarnost.

Galerija Trag predstavlja ovog umetnika nove generacije i otvara vrata za posetioce svakog dana od 17 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari