Sedam decenija Muzeja “Ras” u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Izložbama, radionicama, prezentacijama, promocijama i drugim događajima Muzej “Ras” u Novom Pazaru u narednih mesec dana obeležiće 70 godina postojanja.

Proslava ovog jubileja počeće u petak veče, izložbom slika “Tragovi sjećanja” akademskih slikarki Emine Ganić, Esme Alomerović i Amre Hodžić Jejne.

Sledećeg četvrta biće prezentovani nalazi arheoloških istraživanja u porti Petrove crkve, a 9. juna istraživanja Novopazarske tvrđave.

Pre toga, 6. juna, biće organizovana radionica i predavanje o tradicionalnom zlatovezu.

Predstavljanje monografije o istoriji rok muzike u Novom Pazaru na programu je 10. juna, a nakon toga predviđeni su okrugli stolovi i debate o izdavačkoj delatnosti, arheološkim istraživanjima Muzeja “Ras” i ulozi tih ustanova kulture u očuvanju i promociji kulturnog nasleđa.

Za 23. jun planirana je izložba sandžačkih mevluda i promocija knjige “Mevlud” Vehbije Hodžića, dok će svečana akademija povodom obeležavanja 70 godina postojanja Muzeja biti održana 27. juna, u znak sećanja na taj dan 1952. godine kada je osnovan odlukom tadašnjeg Saveta za prosvetu i kulturu Opštine Novi Pazar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari