Selektori Selekcije nacionalne drame i pozorišta, Vladimir Kopicl i Igor Burićsaopštili su juče koje će predstave videti publika 54. Sterijinog pozorja, koje će biti održano u Novom Sadu od 26. maja do 5. juna ove godine.


– Nakon odgledanih više od 80 predstava, u uži izbor smo uvrstili dvadesetak predstava, da bismo na kraju odabrali sedam predstava selekcije nacionalne drame i sedam predstava stranih autora u izvođenju naših nacionalnih pozorišta – istakao je Vladimir Kopicl. Time su selektori ispoštovali unapred zadat okvir od 7 + 7 predstava, a protekle sedmice je saopšteno i kojih sedam predstava čine selekciju „Drugovi“.

Selekciju nacionalne drame čine „Derviš i smrt“ prema romanu Meše Selimovića, u režiji i adaptaciji Egona Savina po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza – Narodno pozorište Beograd; „Brod za lutke“ Milene Markoviću režiji Ane Tomović, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada; „Šuma blista“ na osnovu još jednog teksta Milene Markoviću adaptaciji i režiji Tomi Janežiča, Atelje 212 iz Beograda; „Je li bilo kneževe večere“ po drami i u režiji Vide Ognjenović, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada; „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića (muzika Irena Popović, Zoran Hristići Marko Grubić) u režiji Kokana Mladenovića u izvedbi Pozorišta na Terazijama iz Beograda; Nušićev „Narodni poslanik“ u režiji Nikole Pejakovića, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke i „Lepet mojih plućnih krila“ Uglješe Šajtinca u režiji Marka Manojlovića, Narodno pozorište iz Sombora.

Selekciju nacionalnih pozorišta čine Šilerovi „Razbojnici“ u režiji Nikole Zavišića (Narodno pozorište iz Subotice); „Nevinost“ po tekstu Dee Loer u režiji Dejana Mijača (Atelje 212 iz Beograda); „Terapija“ na tekst Kristofera Đuranga/Oliverr Đorđević, a u režiji Olivere Đorđević(Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice); „O nasilju“ po Šekspirovom „Titu Androniku“, adaptacija i režija Anđelka Nikolić(Narodno pozorište iz Kikinde i „Hop.la!“ iz Beograda); Gogoljeve „Mrtve duše“ u režiji Ljubosava Majere (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina); „Kandid i optimizam“ Voltera u režiji Aleksandra Popovskog (Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda) i „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Toma Stoparda u režiji Jovana Grujića u produkciji Bitef teatra, Kulturnog centra Inđija i Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Ivan M. Lalić, direktor Sterijinog pozorja saopštio je juče da su Boris Isakovič, koji je predsednik Upravnog odbora Sterijinog pozorja, a glumi u dve predstave, i Nikola Zavišić, reditelj čija je predstava „Razbojnici“ ušla u selekciju nacionalnog pozorišta, doneli odluku da se kao pojedinci ne kandidtuju za nagrade na predstojećem pozorišnom festivalu, jer bi to bio sukob interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari