Kopije poslednje, sedme Hari Poter knjige, jedan američki Internet prodavac već je poslao svojim kupcima, objavila je američka izdavačka kuća Sholastik u sredu, čime je objašnjeno kako su zapravo kopije knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“ preplavile Internet. Sholastik je najavio da preduzima korake protiv distributerskih kuća Levy Home Entertainment i veb-sajta DEEPDISCOUNT.

Kopije poslednje, sedme Hari Poter knjige, jedan američki Internet prodavac već je poslao svojim kupcima, objavila je američka izdavačka kuća Sholastik u sredu, čime je objašnjeno kako su zapravo kopije knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“ preplavile Internet. Sholastik je najavio da preduzima korake protiv distributerskih kuća Levy Home Entertainment i veb-sajta DEEPDISCOUNT.com, koji su prekršili embargo i dozvolili da se sedma knjiga o dečaku-čarobnjaku pojavi u Americi pre 12.01 sat 21. jula. Kupcima su knjige počele da stižu još 17. jula, ali je u pitanju zanemarljiv procenat od ukupno 12 miliona štampanih primeraka za američko tržište. Međutim, i taj mali procenat bio je dovoljan da se na Internetu pojave fotografije bukvalno svake stranice iz knjige, mada Sholastik to još nije komentarisao. Iako je brzo reagovano i sprečeno dalje širenje materijala iz sedme knjige, posredstvom Gaia Online, mreže za socijalno zbližavanje koju posećuju američki tinejdžeri, to nije bilo od koristi jel su se fajlovi pojavili na BITTORRENT P2P mreži, a ona nema centralni servis. Prvi podaci govore da je svake sekunde daunloudovan po jedan komplet fotografija svih stranica HP7 knjige. Bez obzira na to, knjiga „Harry Potter and the Deathly Hallows“ i dalje ostaje broj jedan na bestseler listama Amazon.com i Barnes & Noble.com.

Ranije isporučene knjige prodaju se po 250 dolara

Primerci sedme Hari Poter knjige, koje su ranije isporučene kupcima – procenjuje se da je reč o više stotina komada, počele su odmah da se prodaju na Internetu. Za knjigu plaćenu 34.99 dolara neki vlasnici traže 250 dolara preko aukcijskog sajta EBAY. „Ovo je tačno – imam kopiju nove Hari Poter knjige od 17. jula, a ona može biti tvoja već 19. jula. Požuri! Oni koji potvrde da su platili do 6.30 posle podne 18. jula, dobiće primerak 19. jula posredstvom FEDEXA“, piše u jednoj poruci prodavca koji se predstavio samo kao „wilpic“ i napisao da je iz Atlante. Osoba, koja je član EBAY od 1999, priložila je i dve fotografije sedme knjige kao dokaz. Jedan primerak knjige dospeo je u ruke novinara iz Baltimora i on je već postavio svoju kritiku knjige na sajtu baltimorskog dnevnika San.

Roulingova zamolila fanove da izbegavaju „spojlere“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari