Roman „Harry Potter and the Deathly Hallows“ – sedma i poslednja knjiga u popularnom serijalu britanske spisateljice Dž. K. Rouling o dečaku-čarobnjaku, biće objavljena 21. jula, i to će definitivno biti datum koji mnogi očekuju sa ogromnim nestrpljenjem. Ovo je, makar što se tiče meseca objavljivanja, bilo očekivano, jer su dosad sve knjige o Hariju Poteru stizale tokom jula.

Roman „Harry Potter and the Deathly Hallows“ – sedma i poslednja knjiga u popularnom serijalu britanske spisateljice Dž. K. Rouling o dečaku-čarobnjaku, biće objavljena 21. jula, i to će definitivno biti datum koji mnogi očekuju sa ogromnim nestrpljenjem. Ovo je, makar što se tiče meseca objavljivanja, bilo očekivano, jer su dosad sve knjige o Hariju Poteru stizale tokom jula. Knjiga će se prodavati od ponoći, kako u knjižarama širom Velike Britanije i SAD tako i posredstvom interneta, a već sada se najavljuje da će mnogi tinejdžeri te noći biti u redovima ispred knjižara, gde će čekati svoj primeraka knjige. Zbog toga se već sada može čuti da će 21. juli biti, zapravo, „Dan Harija Potera u celom svetu“.

Ponovo trka prevodilaca

Zasad se uopšte ne pominju mogući datumi kada bi knjiga „Harry Potter and the Deathly Hallows“ počela da se pojavljuje na ostalim jezicima. Sudeći prema iskustvima od pre dve godine, prevodioci će dobiti knjigu tek pošto ona bude objavljena, tako da ćemo moći da gledamo „trku“ u kojoj su među najuspešnijima bili ovdašnji prevodioci – Vesna i Draško Roganović, koji su preveli svih šest dosadašnjih knjiga o Hariju Poteru.

Prethodni naslov, „Hari Poter i Polukrvni princ“ bio je objavljen 16. jula 2005. i stekao je titulu najbrže prodavanog književnog naslova u istoriji – 6.9 miliona primeraka u celom svetu prodato je za prva 24 sata. Naravno, očekuje se da nova knjiga postavi i novi rekord. Prvo će, inače, biti objavljeno izdanje knjige sa tvrdim koricama. Za američko izdanje naslovnu stranu uradiće Artur A. Luin (dosad su srpska izdanja Harija Potera stizala sa „američkim naslovnicama“), dok će ilustracije u knjizi raditi Mari GRANDPRE, baš kao i za ranijih šest knjiga.

Telefon za pomoć uznemirenih fanova

Britanski lanac knjižara – Waterstone odlučio je da pomogne uznemirenim fanovima Harija Potera, odlukom da uvede telefonsku liniju za pomoć, jer predviđa da će mnogima zatrebati kada otkriju koja su to dva lika ubijena u sedmoj knjizi HP serijala. „Ovo može da bude jako slično situaciji kad se pop bend Take That razišao – može da bude dosta ojađenih tinejdžera“, poručuju iz Waterstone lanca. To je svakako za očekivanje, pogotovo što mnogi strahuju da bi jedna od najavljenih žrtava mogao da bude sam Hari Poter, što Roulingova nije demantovala. Inače, ovaj lanac knjižara predviđa da će 21. jula prodati više od pola miliona knjiga.

Nije, još uvek, otkriveno koliko je „debeo“ završni deo sage o dečaku-čarobnjaku, ali sudeći po ceni na omotu knjige (naznačeno je da će u Americi knjiga koštati 34.99 dolara – pet dolara više od šeste knjige), procenjuje se da će sedma knjiga imati više od 600 stranica. Biće, dakle, ili kao šesta knjiga, ili malo duža. Ipak, mnogi fanovi će za knjigu dati daleko manje novca – na sajtu Amazon.com narudžbina iznosi 18.89 dolara, što je popust od 46 posto. Svih šest Hari Poter knjiga su, inače, bile bestseleri koji su dospevali na prvo mesto liste najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji i SAD (samo u SAD je prodato 120 miliona kopija). U celom svetu je dosad prodato 325 miliona knjiga, koje su prevedene na 64 jezika. Snimljena su i četiri filma, dok će peti („Hari Poter i Red feniksa“) ući u bioskope 13. jula, dakle osam dana pre objavljivanja sedme knjige. Sve to donelo je Roulingovoj bogatstvo veće od milijardu dolara.

Fanovi oduševljeni i preplašeni

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari