Šekspirovo mesto gde je magija postala stvarnost: Priča o Gloub teatru 1Gloub teatar, foto: robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia

Šekspir festival je započeo 4. jula u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima i trajaće do nedelje, 7. jula, donoseći brojne izvrsne predstave.

Ovo 11. izdanje Šekspir festivala pruža publici priliku da uživa u predstavama kao što su „Bogojavljenska noć“, „San letnje noći“, „Romeo i Julija: Poslednji sati“ i „Hamlet Double Bill“.

Pored glavnog programa, festival nudi i prateće sadržaje, uključujući predstavu namenjenu osobama sa autizmom i dve promocije knjiga, sve u saradnji sa Uniqa osiguranjem.

Originalni Gloub teatar u Londonu, sagrađen 1599. godine, bio je centralno mesto za izvođenje Šekspirovih drama. Sagradili su ga braća Katbert i Ričard Barbidž, dok je Šekspir imao polovinu deonica zajedno sa glumačkom ekipom.
Pozorište je bilo poznato po svojoj otvorenoj sceni i galerijama koje su omogućavale direktan kontakt sa publikom.
Nažalost, teatar je izgoreo u junu 1613. godine tokom izvođenja „Henrika VIII,“ ali je bio obnovljen sledeće godine.
Gloub teatar ostaje simbol renesansnog pozorišta i mesto gde su mnoge Šekspirove drame prvi put izvedene, čineći ga ključnim delom kulturne baštine.

Šekspirovo mesto gde je magija postala stvarnost: Priča o Gloub teatru 2
Šekspir festival, foto: promo

Gloub Teatar: Mesto gde je magija postala stvarnost

Originalni Gloub teatar, sagrađen 1599. godine na južnoj obali Temze u Londonu, bio je ključno mesto za izvođenje dela Vilijama Šekspira. Teatar su podigli Katbert i Ričard Barbidž, a Vilijam Šekspir je bio značajan partner, posedujući polovinu deonica zajedno sa glumačkom trupom poznatom kao „Lord Chamberlain’s Men“, kasnije preimenovanom u „King’s Men“. Ovo pozorište je postalo srce londonske teatarske scene i simbol renesansne umetnosti.

Struktura i dizajn

Gloub teatar je bio poznat po svojoj jedinstvenoj strukturi. Bio je okruglog oblika, sa otvorenom scenom u središtu i galerijama koje su omogućavale blizak kontakt između glumaca i publike. Scena je bila pokrivena krovom poznatim kao „The Heavens“, ukrašenim slikama zvezda i nebeskih tela. Publika je stajala ili sedela u tri nivoa galerija, pružajući različite perspektive na izvođenja. Svi društveni slojevi su dolazili u Gloub, od plemstva do običnih građana, što je omogućavalo Šekspiru da stvara drame koje su rezonovale sa širokim spektrom ljudi.

Šekspirove drame i Gloub

Vilijam Šekspir je napisao mnoge od svojih najpoznatijih dela upravo za Gloub teatar. Komadi kao što su „Hamlet“, „Othello“, „Kralj Lir“ i „Magbet“ prvi put su izvedeni na ovoj pozornici.
Šekspir je kao glumac takođe nastupao u svojim delima, što mu je omogućilo da direktno komunicira sa publikom i prilagođava svoje pisanje njihovim reakcijama. Njegove drame su bile poznate po dubokoj emotivnosti i složenim likovima, a Gloub je bio savršeno mesto za oživljavanje tih priča.

Požar i obnova

Nažalost, 29. juna 1613. godine, tokom izvođenja Šekspirove drame „Henrik VIII“, Gloub teatar je izgoreo do temelja. Požar je izazvan ispaljivanjem topovskog đuleta kao specijalnog efekta, ali je đule zapalio krov. Ipak, pozorište je brzo obnovljeno sledeće godine, zadržavajući svoj izvorni dizajn i strukturu. Obnovljeni Gloub je nastavio da bude centar kulturnog života Londona sve do 1642. godine, kada su puritanci zatvorili sva pozorišta.

Šekspirovo mesto gde je magija postala stvarnost: Priča o Gloub teatru 3
Roger Cracknell 01/classic / Alamy / Alamy / Profimedia

Moderni Gloub

Danas, rekonstrukcija Gloub teatra, poznata kao „Šekspirov Gloub“, stoji nedaleko od originalne lokacije i služi kao muzej i radni teatar. Otvoren je 1997. godine zahvaljujući naporima američkog glumca i režisera Sema Vonamejkera. Ovaj moderni Gloub je verna replika originalnog Danas se tu izvode Šekspirove drame, omogućavajući posetiocima da iskuse predstave na način na koji su bile prikazivane u renesansnoj Engleskoj.

Poseta ovom pozorištu danas pruža jedinstvenu priliku da se doživi magija Šekspirovih dela u autentičnom okruženju, baš kao što je to bilo pre više od četiri veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari