Šekspir kao glumac: Više od pisca u vlastitom pozorištu 1Scena iz Magbeta, foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Šekspir festival počeo je sinoć u Vili Stanković u Čortanovcima i trajaće do nedelje, 7 jula, a za to vreme donosi nekoliko sjajnih predstava.

Festival posvećen Šekspiru došao je do svog 11. izdanja, tokom koga publika ima priliku da pogleda predstave „Bogojavljenska noć“, „San letnje noći“, Romeo i Julija: Poslednji sati“ i „Hamlet Double Bill“.

Tu je i prateći program koji obuhvata predstavu za osobe sa autizmom i dve najavljene promocije knjiga, a sve to u partnerstvu sa Uniqa osiguranjem.

Šekspirov život je već vekovima inspiracija.

Vilijam Šekspir nije samo ostavio neizbrisiv trag kao pisac već je bio i izuzetan glumac. Kao član trupa Lord Čemberlenovih ljudi, a kasnije Kraljevih ljudi, Šekspir je često nastupao u svojim vlastitim dramama. Njegovo prisustvo na sceni nije samo dodavalo autentičnost predstavama, već je omogućilo direktnu interakciju s publikom. Iskustvo koje je stekao kao glumac verovatno je duboko uticalo na način na koji je oblikovao svoje likove, dajući im dubinu i kompleksnost koja je izazivala snažne emotivne reakcije kod gledalaca. Ova dualna uloga kao pisca i izvođača omogućila mu je da dublje razume dinamiku pozorišta i stvori dela koja su postala neizostavni deo svetske kulturne baštine.

Analize stručnjaka, poput Darren Friberi-Džonsa, pokazuju da je Šekspir, osim što je stvarao, i preuzimao uloge u tuđim delima, poput komada Bena Džonsona „Svaki čovek u svom humoru“ iz 1598. godine. Friberi-Džons je identifikovao značajne paralele između ovog dela i kasnijih Šekspirovih radova poput „Otela“ i „Hamleta“, sugerišući da je Šekspir vešto integrisao inspiraciju iz drugih dela u svoje remek-dela.

Šekspir kao glumac: Više od pisca u vlastitom pozorištu 2
Šekspir festival, foto: Promo

Iako detalji o konkretnim ulogama koje je Šekspir igrao nisu sačuvani, postoje usmena predanja koja ga povezuju sa karakterima poput duha Hamletovog oca i starca Adama u „Kako vam drago“. Friberi-Džonsova knjiga „Šekspirovo pozajmljeno perje“, koja izlazi u oktobru, dalje istražuje Šekspirovu interakciju s drugim dramatičarima, njihove međusobne uticaje i saradnju, dublje otkrivajući njegovu višestranu ulogu u pozorišnom svetu.

Ovaj uzbudljiv pristup otkriva nam Šekspira ne samo kao genijalnog pisca već i kao majstora scene, čije je delo oblikovalo pozorišnu umetnost i danas ostaje inspiracija širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari