šekspirFoto: Jelena Ivanović

Šekspir festival počinje večeras u Vili Stanković u Čortanovcima i trajaće do nedelje, 7 jula, a za to vreme donosi nekoliko sjajnih predstava.

Festival posvećen Šekspiru došao je do svog 11. izdanja, tokom koga publika ima priliku da pogleda predstave „Bogojavljenska noć“, „San letnje noći“, Romeo i Julija: Poslednji sati“ i „Hamlet Double Bill“.

Tu je i prateći program koji obuhvata predstavu za osobe sa autizmom i dve najavljene promocije knjiga, a sve to u partnerstvu sa Uniqa osiguranjem.

Od nepismenosti do besmrtnosti: Detinjstvo i najvažnija dela Vilijama Šekspira 1
Šekspir fest

Vilijam Šekspir je rođen 1564. godine u Stratfordu na Avonu, u porodici koja nije imala formalno obrazovanje.

Njegov otac Džon bio je trgovac i gradonačelnik, dok je majka Meri bila iz bogate porodice.

Uprkos nedostatku formalnog obrazovanja, Šekspir je postao jedan od najplodnijih i najuticajnijih pisaca u istoriji.

Nije poznato kada je tačno počeo da piše, ali su do 1952 godine neka njegova dela već imala scenske verzije u Londonu.

Tada je čak bilo i onih koji su tvrdili kako je on posezao iznad svog ranga ka onima koji su stekli formalno obrazovanje i koji su poštovani i uvažavani pisci.

Njegova dela, kao što su „Romeo i Julija,“ „Hamlet,“ „Otelo“ i „San letnje noći,“ ostavila su neizbrisiv trag na svetsku književnost.

Njegova sposobnost da istražuje kompleksne ljudske emocije i društvene teme učinila je njegova dela relevantnim i danas, vekovima nakon što su napisana.

Tragične ljubavi, zabrane roditelja i obaveze koje nameće društvo, ratni sukobi, ali i brojne druge teme su ono što karakteriše većinu njegovih dela.

Uprkos brojnim sporenjima autorstva, jer ima onih koji smatraju da je on samo bio figura koja je štitila pravog autora ili autorku, Šekspirova dela izdržala su test vremena i proučavaju se širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari