Predstava „Šekspir u Kremlju“, po tekstu Ive Štivičića a u režiji Lenke Udovički, večeras (subota) će premijerno biti izvedena u prostoru Teatra Ulisis sa Briona. U koprodukciji ovog teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, pored novosadskih, igraju i beogradski, zagrebački, somborski glumci.


Lenka Udovički ovim komadom preispituje kompletnu umetničku baštinu neverovatne epohe u kojoj je Revolucija, u prvi mah, dala krila energiji buđenja kreativnosti i kada su stvarali i Ejzenštajn, Blok, Babelj, Majakovski, Mejerholjd, Stanislavski, Bulgakov… Po rečima upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Milosavljevića, svega toga će biti u njenoj predstavi, u kojoj igraju: Ozren Grabarić, Boris Isaković, Svetozar Cvetković, Jasna Duričić, Draginja Voganjac, Radoje Čupić, Dragan Mićanović, Filip Đurić, Nenad Pećinar, Miroslav Fabri, Igor Pavlović, Stefan Trifunović, Milan Kovačević, Jovan Živanović, Jadranka Đokić, Katarina Bistrović Darvaš, Marko Marković, Filip Nola, Mladen Vasari i Bojan Dimitrijević. No biće i straha koji dobija dimenzije komičnog, farse u koju se pretvorila strahovlada, tragike intimnih ispovesti, žestoke scenske igre podsticane sjajnom muzikom, biće i mejerholjdovske biomehanike, prizora veličanstvanih propasti…, kaže Milosavljević.

„U ‘Šekspiru u Kremlju’ uvijek aktuelna šekspirijanska dramaturgija moći i vladavine, intrige i izdaje seli u interijere jednoga od najkontroverznijih političkih toponima novije povijesti“, kaže dramaturškinja Tena Štivičić. „Ali, iako su Staljin i Berija prepoznatljivi akteri ovog komada, pa i mnogi drugi bitni ljudi toga vremena, drama nije rekonstrukcija povijesnih događaja niti interpretacija političkih datuma. Drama je intimistička analiza manje poznatih događaja i odnosa. Vrijeme Staljina i Berije u Sovjetskom Savezu polazna je inspiracija za dramu, no ona zapravo istražuje i demistificira mehanizme vladanja i međusobnu ovisnost moći i podložnosti – uvijek aktuelnu i nikad do kraja istraženu tamu ljudske prirode. „Šekspir u Kremlju“ drama je o ljudima koji pristaju, za trenutak moći i vladanja, odreći se sebe. Drama i o savjesti koja se negdje, ipak, barem se tome pisac nada, možda pred sam kraj života, dugo potiskivana, zaboravljena, probije na površinu.“

Premijera predstave „Šekspir u Kremlju“ u Novom Sadu zakazana je za 10. oktobar na sceni “Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari