"Politika nikada nije pomenuta, reakcija je emotivna": Selektori "Filmskih susreta" o izjavi Stevana Filipovića 1Foto: N1

Prilikom odlučivanja politika nije ni pomenuta, a njegova reakcija je previše emotivna, kažu između ostalog u selekcionoj komisiji „Filmskih susreta“, povodom izjave reditelja Stevana Filpovića da odluka da njegov film „Pored tebe“, u kojem se eksplicitno kritikuje aktuelna vlast, ne bude prikazan na festivalu predstavlja „političku autocenzuru i kukavičluk“.

Filipović je ocenio da odluka selektora da ne izabere ovaj film pokazuje da su „Filmski susreti“– „SNS festival“, a da „organizacija festivala služi režimu a ne narodu“.

On je podsetio da je „Pored tebe“ prikazan na nekoliko međunarodnih festivala i dobio nagradu za najbolje produciran domaći film na Festivalu autorskog filma, a da ga je finansijski podržao Filmski centar Srbije, u inače minimalnom iznosu, što podrazumeva „obavezu“ da bude prikazan na domaćim festivalima koje finansira država.

U tročlanoj selekcionoj komisiji „Filmski susreta“ bili su Srđan Savić, direktor festivala i Niškog kulturnog centra (NKC), koji je suorganizator ove manifestacije, Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC i član Direkcije festivala, i Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, koje je takođe suorganizator.

Mada je Savić istaknuti pripadnik Socijalističke partije Srbije, a Janković- Srpske napredne stranke, u selekcionoj komisiji kategorički tvrde da prilikom selekcije filmova ni u jednom trenutku nisu odlučivali po političkim kriterijumima.

„Na legalnom konkursu, koji je objavljen na više oficijelnih sajtiva i u dnevnom listu Politika, bilo je prijavljeno 18 filmova, a mi smo izabrali 12. Selekcija je obavljena isključivo na osnovu kriterijuma glumačke igre, kao i glumačkih ekipa u filmovima, koje su ukoliko dođu na festival atraktivne za publiku. Bilo je diskusije i dilema, a na kraju smo doneli jednoglasnu odluku. Nisu postojali nikakvi politički kriterijumi, niti je bilo ko u bilo kom trenutku pominjao politiku. Filipović ima pravo da sumnja, ali u onome što je rekao nema istine“, kaže Savić za Danas.

On kaže da to potvrđuje i izbor filmova za zvanični program festivala, u kojima reditelji i glumci pripadaju potpuno različitim političkim opcijama ili su apolitični.

Kao primer navodi film „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića (koji je u ProGlasu, prim. aut.) koji je izabran za zvaničnu konkurenciju ili gostujući dokumentarni film producenta Olivera Paunovića  (funkcionera grupe građana „Dr Dragan Milić“, koja je na lokalnim izborima nastupala kao opoziciona, prim. aut.).

"Politika nikada nije pomenuta, reakcija je emotivna": Selektori "Filmskih susreta" o izjavi Stevana Filipovića 2
Srđan Savić: Youtube/ printscreen/ RTV Herceg Novi

On još kaže da se svaki selektor vodi i subjektivnim kriterijumima, ali da je bitno da oni ne preovladaju i ne utiču na izbor.

„Apsolutno stojim iza svoje odluke. Meni se film ’Pored tebe’ nije dopao, a sigurno nemam ništa protiv Stevana Filipovića“, kaže on, dodajući da na fukciju direktora NKC nije došao samo kao kadar SPS, već zbog svoje radne biografije u oblasti kulture, koja podrazumeva i njegov rad kao filmskog kritičara.

Savić dodaje da je Filipovićeva tvrdnja da je njegov film trebalo da uđe u zvaničnu konkurenciju „Filmskih susreta“ jer je sufinansiran od strane Filmskog centra „samo delimično tačna“.

„Čemu onda selekcione komisije ako na domaće festivale koje finansijski podržava država moraju da uđu svi filmovi koje sufinansira država? Zar u tom slučaju ne bi morali da dobijemo veći budžet koji bi bio dovoljan da produžimo festival još nekoliko dana i dovedemo dodatne goste? Zar onda, recimo, na Kanskom festivalu ne bi trebalo da bude prikazano 4800 filmova iz celog sveta, a ne 40?“, kaže Savić.

"Politika nikada nije pomenuta, reakcija je emotivna": Selektori "Filmskih susreta" o izjavi Stevana Filipovića 3
Dejan Dabić: Foto Milutin Zdravković

Dabić, pak, podseća da je bio jedan od selektora u petočlanoj selekcionoj komisiji Filmskog centra Srbije koja je dodelila sredstva filmu „Pored tebe“ za „dovršavanje postprodukcije“.

„U ovom trenutku ‘Filmski susreti’ imaju 12 filmova koji su možda potrebniji festivalu od tog filma“, ocenjuje on za naš medij.

Treći selektor „Filmskih susreta“, Janković, kratko kaže da je ove godine bilo mesta za 12 filmova i da „Pored tebe“ nije selektovan.

„Izjava Stevana Filipovića povodom toga je previše emotivna i apsolutno netačna. Ne bih dalje komentarisao“, kaže on za Danas.

"Politika nikada nije pomenuta, reakcija je emotivna": Selektori "Filmskih susreta" o izjavi Stevana Filipovića 4
Rastko Janković: Foto Youtube

Ovogodišnji, 59. Festival glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“, biće održan od 24. do 30 avgusta, na Letnoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

Osim 12 filmskih ostvarenja u zvaničnoj konkurenciji, publika će moći da vidi i dva gostujuća filma, jedan kratki igrani i jedan dokumentarni.

Za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu biće dodeljen gran pri „Naisa“, za najbolju žensku ulogu nagrada „Carica Teodora“, a za najbolju mušku ulogu na festivalu „Car Konstantin“.

Biće dodeljene i povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu i nagrada za debitansku ulogu.

Nagrada „Pavle Vujisić“,  koju Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje za životno delo, odnosno „izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu“, biće dodeljena Svetozaru Cvetkoviću, a postuhomno Žarku Lauševiću.

Festival će otvoriti predsednica tročlanog glumačkog žirija, čiji sastav još nije saopšten, rečima „Kolege glumci, tvrđava je naša!“, a gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović simbolično će joj dodeliti ključeve grada.

„Filmski susreti su“, inače, jedinstven festival u ovom delu sveta, jer vrednuje isključivo glumačka ostvarenja u filmskoj umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari