Selfi pored Titovog fiće 1

Pregršt istorije i neispričanih priča u toku samo jedne noći očekuje Beograđane tokom 14. Noći muzeja koja će biti održana 20. maja.

Nasuprot svakodnevnoj užurbanosti Beograđani će 20. maja od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći moći da se upoznaju sa svojim gradom i bezbroj priča koje krije Beograd.

Ove godine Noć muzeja po prvi put otkriva 12 novih priča. Jedna od njih je i priča o Beogradskom sajmu koja je ujedno i prilika da se kulturni život bar tu jednu noć izmesti iz centra grada. Kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji za novinare ove godine Beogradski sajam slavi jubilej od 80 godina, a u Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba „Mesto koje je video ceo svet“ kako bi se Beograđani podsetili na najveće utakmice, izložbe, skupove i pozorišne predstave koje su se odigrale upravo na sajmu. Ljubitelji selfija moći će i da naprave selfi pored Titovog fiće. Još jedna neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice. Izložba „Beogradski sajam – Povratak u budućnost“ ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije.

Izložba iz Luvra

Selfi pored Titovog fiće 2

U Beogradu će Noć muzeja biti održana na 67 lokacija. Ove godine po prvi put manifestacija ima zemlju partnera Republiku Koreju, koja će prikazati izložbu „Tajno nasleđe“ koja je prošle godine gostovala u Luvru. U UK Parobrod moći će da se vidi izložba raskošnih haljina inspirisanih korejskom narodnom nošnjom koje je kreirala korejska umetnica He Sun Li.

Poseban kuriozitet ovogodišnje manifestacije je izložba na 50. godišnjicu od objavljivanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova. U Ruskom domu će biti ekskluzivno predstavljena izložba „Rukopisi ne gore“ . Priču o ovom romanu kroz fotografije ispričaće umetnica-fotografkinja, kustoskinja Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelena Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd.

Ljubitelje psihologije čeka izložba Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli gde će moći da vide čuveni Frojdov kauč i Jungovu fotelju.

Pola veka “Skupljača perja”

Ljubitelje sedme umetnosti obradovaće izložba posevećena jednoj od najvećih glumica sa ovih prostora Oliveri Marković u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izložba „Olivera Marković, svetlucanje“ približiće ovu veliku glumicu kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji ali i osvrt na njene ploče. Takođe, biće obeležen jedan veliki filmski jubilej – 50 godina remek-dela srpske kinematografije, filma „Skupljači perja“. Jubilej će biti obeležen prikazivanjem ovog filma u autentičnom amfiteatru Veterinarskog fakulteta.

U Noći muzeja posetioci će moći i sami da osete duh starih dobrih vremena pa će na plesnom podijumu na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, moći da se vrate u rane šezdesete i zaplešu. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugija-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba.

Religijska tura

Kreirana je i posebno zanimljiva religijska tura. Jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. Beograđani će moći da se upoznaju sa “beogradskim krivim tornjem” Crkvom Svetog Ante Padovanskog, a beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo tu noć.

Ulaznica kao karta za prevoz

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 dinara. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznica za Noć muzeja važi kao karta na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći. Sve informacije o Noći muzeja mogu se naći na sajtu www.nocmuzeja.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari