Senka Domanović: Moć dokumentarizma u društvenoj borbi 1Foto: Stanislav Milojkovic

Dokumentarni film „Okupirani bioskop“ rediteljke Senke Domanović osvojio je gran-pri za najbolji dugometražni dokumentarni film, na ovogodišnjem 66. Martovskom festivalu.

Rediteljka je dobila i nagradu za najbolju režiju za ovaj film, čiji je producent This and That Productions.

– Okupirani bioskop je film koji reflektuje jedan značajan period borbe i pobune protiv sistema u kom živimo, ali je istovremeno i sociološko-antropološka studija međuljudskih odnosa – kazala je Domanović prilikom primanja ove dve nagrade u velikoj sali Doma omladine.

Ona je konstatovala da je „velika stvar kada film dobije priznanje jer time postaje dodatno prepoznat i vidljiviji“.

– Iznenađujuće snažna priča o entuzijazmu, aktivizmu, demokratiji, očekivanjima i razočaranju kroz precizno oko dokumentarističke kamere putem koje sam gledalac postaje aktivni učesnik i sudionik društvene promene – istakao je žiri za dugometražni dokumentarni film, u sastavu Boštjan Virc, producent i scenarista, Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja dokumentarnih i igranih filmova i Petar Mitrić, filmski radnik.

Žiri je u obrazloženju naveo da „autor na nemilosrdan i objektivan način prikazuje sve probleme direktne demokratije u okvirima zakonitosti ljudske prirode sa kojom se svaka pobuna mora suočiti pre ili kasnije. U razrušenom i duboko podeljenom društvu kakvo je naše ovaj film pokazuje moć dokumentarizma u borbi za stvaranje boljeg i pravednijeg sveta.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari