sarajevo film festivalfoto: Sarajevo film festival Promo

Pored interesovanja za kinematografiju regiona, Sarajevo film festival obraća pažnju i na uzbudljiv serijski program Balkana.

Program Pretpremijerne serije Sarajevo Film Festivala fokusira se na vrhunske dramske serije iz regije, koje će na televizijske ekrane stići tek u nadolazećoj sezoni jesen/zima.

“U osmom izdanju Pretpremijera serija predstavljamo sedam serija s područja bivše Jugoslavije. Serije u ovogodišnjem programu rezultat su zrelog tržišta regionalnih serija: stoga ih odlikuju visoke produkcijske vrijednosti, originalni autorski izričaji i autentične priče koje proizlaze iz specifičnog kulturnog nasljeđa. Veseli nas imati bogatu selekciju serija koja uključuje pobjednika Canneseriesa, priznate autore koji se vraćaju u naš program te nove žanrove. Pripremite se za Pretpremijere zanimljivih i duhovitih priča!”, izjavila je Tina Hajon, selektorika programa Pretpremijere serije.

Publika Festivala moći će ekskluzivno i pretpremijerno da pogleda epizode sedam dugoočekivanih dramskih serija te uz ulaznicu prisustvovati Press Cornerima na Festivalskom trgu, gde će imati priliku sresti izvrsne glumce i ekipe svih serija i bolje ih upoznati kroz razgovore uživo.

Bijeli Put

Nakon jednogodišnjeg nadzora i prikupljanja dokaza, inspektori u spektakularnoj akciji hapse Željka Matića Željca, nekadašnjeg člana međunarodnog narkokartela. Međutim, njegovom privođenju prethodi ubistvo policijskog načelnika, ali i pronalazak leša žene koju je hrvatska policija proglasila mrtvom prije sedam godina i čije je tijelo sahranjeno u Meksiku. Kreator ove hrvatske serije je Emir Imamović Pirke, a glavne uloge tumače Franjo Dijak, Nina Violić, Enes Vejzović, Goran Bogdan i mnogo drugi.

Nobelovac

Serija prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko meseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka s ceremonije dodele, preko Švajcarske u Beograd. Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate, staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predeli u kojima je boravio tokom svog života. Tihomor Stanić glumi Andrića, ali je potpisan i kao kreator i reditelj. U ostalim ulogama tu su i Selma Alispahić, Igor Jurinić, Vladan Gajović, Branka Šelić, Branka Petrić.

Komar

Mersiha je novinarka i ponos porodice. Kada njeni roditelji saznaju da je krila vezu sa Mikijem, žele da ga upoznaju što pre i zakazuju zajedničku večeru. Miki odlazi u posetu majci u Jajce autobusom koji misteriozno nestaje na planinskom prevoju Komar. Potraga za autobusom je spora i neuspešna dok jedan telefonski poziv ne pokrene veliku policijsku akciju. Kreator Timur Makarević je okupio veliku ekipu glumaca – Lejla Hakalović, Pia Vrdoljak, Igor Skvarica, Nikola Pejaković, Anastasija Dunjić, Issa Osmić, Feđa Štukan, Izudin Bajrović,

Kotlina

Danis Tanović je kreator i režiser ove policijske serije. U Istorijskom muzeju, ispod spomenika Josipu Brozu Titu, pronađeno je telo zeničkog rudara. Sve upućuje na samoubistvo. Inspektor Mido Zec odlučuje da proveri detalje, što ga vodi u Zenicu, njegov rodni grad. Zenička policija nema problem sa kolegom iz Sarajeva, ali viša inspektorica Vera ima. Od poznatih lica tu će biti Feđa Štukan, GOran Navojec, Tarik Filipović i mnogi drugi.

Princ iz Eleja

Komedija Princ iz Eleja prati Mikja i Kejt koji se vraćaju u Sarajevo. Kejt je snimila pesmu koja je postala hit i sada je zvezda u Kalesiji. To je Mikija gurnulo u drugi plan. Otkrio je internet i uveren je da je to njegova budućnost. On je i dalje roker, no sada se posvećuje elektronskoj muzici i pokreće svoj Nadkast s istom ekipom nekadašnjih TV-(ne)radnika, koji je okosnica Huba Kobilja glava. U ovoj bosanskoj komediji glavne ulige tumače Alen Muratović, Nadine Mičić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić.

Tender

Komedija Tender nas vodi u priču tri politička apartčika različitih nacionalnih, političkih i životnih stavova dobijaju poziciju u Agenciji za zajedničke javne nabavke sa zadatkom da proguraju svoje uske interese, ali vrlo brzo upadaju u grupnu dinamiku kojom vladaju manjak socijalne inteligencije, nedostatak ljubavi, sampouzdanja, škrtost, nadmenost, zavist, a prije svega lijenost i nekompetentnost. Nasmejaće nas Tarik Džinić, Aida Bukva, Branko Janković, Anđela Kusić, Robert Krajinović.

Sablja

I za kraj, najiščekivanije serija sezone. Zasnovana je na stvarnim događajima koji su se dogodili u Srbiji 2003. godine, kada je srpski premijer Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade vlade. Iz perspektive tri glavna junaka pratimo godinu koja je označila prekretnicu u društveno-političkom razvoju zemlje. Nakon atentata, država tone u haos i proglašava se vanredno stanje. U seriji Vladimira Tagića i Gorana Stankovića glavne uloge tumače Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić, Feđa Štukan.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promo

Dramske serije predstavljene u programu Pretpremijere serije takmiče se za UniCredit nagradu publike.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari