sesil meklorin salvantFoto: Karolis Kaminskas

Sesil Meklorin Salvant ima tu čast da nastupa na ovogodišnjem otvaranju Beogradskog džez festivala, a publika ima tu čast da čuje i vidi najistaknutiju džez pevačicu današnjice.

Sesil Meklorin Salvant je u svetu muzike odmalena, učila ju je i posvećivala joj se od najranijih dana, iako je kasnije paralelno išla i na studije prava.

Prepoznatljiva je po glasu koji zvuči kao da vas miluje, a za svoje albume dobila je mnoge nagrade u prethodnih desetak godina.

Njen nastup je istovremeno omaž mnogim starim divama, istraživanje sopstvenog žanra, ali i isticanje zaboravljenih pesama kojima unosi novi život.

Da li Vam je rano upoznavanje sa muzikom i izučavanje klasičnog klavira pomoglo u razvoju dubljeg razumevanja muzike i poveznosti sa svetom muzike?

– Mislim da jeste!

Redak je slučaj da neka džez pevačica studira pravo, a naročito uporedo sa sticanjem širokog muzičkog obrazovanja. Da li je to bio lični izbor, uticaj roditelja ili pak samo plan B?

– Mislim da nisam imala pojma šta sam htela da radim kada sam imala 18 godina. Na neki način sam samo pratila ono što mi je mama predložila u to vreme.

Mnogi umetnici sanjaju da odu u Francusku i iskuse jedan „drugačiji umetnički svet“. Kako ste se osećali kada ste prvi put došli u Evropu i kakav je osećaj sada, kada svirate u mnogim različitim klubovima i na drugim mestima?

– Vrlo je teško davati uopštene izjave o Evropi! Svuda je drugačije, svaki grad se razlikuje i svaki prostor za nastupanje ima drugačiju vibraciju!

Počeli ste da dobijate nominacije i nagrade kao vrlo mladi i sada se skoro pa podrazumeva da će svaki novi album biti na godišnjoj listi najboljih. Da li to daje dodatnu težinu kada snimate novu muziku?

– Zaista se trudim da ne razmišljam o tome jer smatram da je to parališuće sa kreativne strane! Samo se fokusiram na proces!

Takođe pronalazite i neke izgubljene muzičke dragulje i dajete im novi život. Koliko je važno da se očuvaju takva zaveštanja i predstave novoj publici?

– To mi je omiljena stvar. Ne znam da li je važno, ali obožavam da pomognem ljudima da otkriju zaboravljene dragulje.

INTERVJU Sesil Meklorin Salvant: Obožavam da pomognem ljudima da otkriju zaboravljene dragulje 1
Foto: Karolis Kaminskas

Postoji određena nežnost u Vašem glasu, bez obzira o čemu pevate. Koje vrste pesama su Vam najizazovnije, a koje Vas najviše ispunjavaju?

– Najizazovnije su one pesme sa kojima ne mogu da se povežem. Obično izbegavam da pevam takve pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari