šest dana junaFoto: Jugoslovenska kinoteka

Filmski klasik „Šest dana juna“, čiju režiju potpisuje Dinko Tucaković, a scenario Nebojša Pajkić, biće premijerno prikazan, 30. avgusta u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa.

„Šest dana juna“ je 34. film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, čime se nastavlja misija očuvanja i ponovnog oživljavanja filmskih klasika, omogućavajući publici da doživi stare priče u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

Ovaj domaći klasik, snimljen 1985. godine, osim po autorskom pečatu koji su dali reditelj i scenarsta, neobičnom zapletu i atmosferi, fantastičnoj glumačkoj ekipi, ostao je zapamćen i po nezaboravnoj muzici koju je komponovao Vlada Divljan, a izveo čuveni jugoslovenski bend „Vis Idoli“ što je i poslednji zajednički album ovog sastava. Numere iz filma slušaju se i danas, a neke od najpoznatijih su – „Ona to zna“, „Ljubavi“ i druge.

Premijera digitalno restaurisanog klasika ‚‚Šest dana juna’’ 30. avgusta 1
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Radnja filma odvija se u jugoslovenoskom gradiću u unutrašnjosti u kojoj glavni lik koga tumači Nebojša Krstić, tada poznat domaćoj publici kao član muzičkog benda „Vis Idoli“, provodi poslednje dane – šest dana juna – pred odlazak u vojsku u neobaveznom letnjem druženju.

Planirani dani poprimiće neobičan i neizvestan tok kada se u ovo mesto vrate njegovi vršnjaci koji studiraju u velegradu. Dva se društva, različite socijalne pozadine i budućnosti, svakodnevno sreću, ali ne komuniciraju.

U studentskoj grupi je i lepa devojka, kojoj glavni lik pokušava nespretno da se približi. Umesto u vojsku, tog jutra on će krenuti putem neizvesnosti.

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Nebojša Krstić, Olivera Marković, Gorica Popović, Irfan Mensur, Stojan Stole Aranđelović, Dušan Janićijević, Mladen Andrejević, Mladen Nelević, Siniša Čopić i drugi.

Premijera digitalno restaurisanog klasika ‚‚Šest dana juna’’ 30. avgusta 2
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Karte za digitalno restaurisane filmove u okviru projekta A1 Kinoteka dostupne su besplatno i mogu se preuzeti najranije sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija će se premestiti u Jugoslovensku kinoteku u salu Makavejev na adresi Uzun Mirkova 1, sa početkom u 21.15 časova.

Nakon premijere 30. avgusta, biće organizovane dve besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, takođe u sali Makavejev, 9. septembra – prva projekcija počinje u 18.00, a druga u 20.30 časova.

A1 Kinoteka letnji bioskop organizuje se treću godinu zaredom u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske. Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Jugoslovenske kinoteke i na blagajni u Uzun Mirkovoj ili Doma vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari