Festival predstava za decu i mlade TIBA (Teatarska Internacionalna Beogradska Avantura), 10. po redu, pod nazivom „Šest dana za vunderkinde“ održaće se od 6. do 11. juna u Pozorištu „Boško Buha“. Tokom manifestacije na programu će biti 12 predstava, od čega su tri domaće produkcije, dok ostale dolaze iz: Izraela, Švedske, Španije, Italije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije.

– Bez obzira na finansijske teškoće, uspeli smo da iznesemo jubilarni festival a da nismo oštetili umetnička dostignuća. Program se sastoji od najboljih predstava u Evropi i kod nas – rekao je na konferenciji za novinare direktor festivala Boško Đorđević.

Prema rečima selektorke festivala Milene Depolo, ovogodišnja selekcije ogleda se u širini koju spaja umetnički kvalitet.

– Širina postoji u svemu, tako da su komadi namenjeni raznim uzrastima, od predstava za bebe do onih za tinejdžere, pravljene su u klasičnom obliku ili kao plesne predstave, po savremenim tekstovima ili poznatim klasicima, a povezuje ih to što su sve predstave dobre – istakla je Depolo.

Na sceni Pozorišta „Boško Buha“ biće izvedene predstave: „Crvenkapa“ Narodnog pozorišta iz Užica, „Družina Pere Kvržice“ Pozorišta „Žar ptice“ iz Hrvatske, „Pet dečaka“ Malog pozorišta „Duško Radović“, „On-off“ italijanskog pozorišta La Baracca – Testoni Ragazzi Theatre, „Soko zove orla“ nemačkog Consol Theatre, „Povodom galeba“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, „Mali Amadeus“ izraelskog Agadit Puppet Theatre, „Mesečeva reka“ španskog DA.TE DANZE, „Romeo i Julija“ Lutkovnog Gledališča iz Slovenije, „Rent a Friend“ i „Šeherezada“ Kazališta „Trešnja“ iz Hrvatske i „AB3“ Norrdans Theatre-a iz Švedske.

Nik Gordon, jedan od članova internacionalnog žirija, kome je ovo deveta poseta Beogradu, budući da je između ostalog režirao „Strašne bajke braće Grim“ u Malom pozorištu „Duško Radović“, rekao je da je TIBA jedinstveni festival u svetu jer kroz formu istražuje načine komunikacije s decom. Ova manifestacija, kako je objasnio, traži granicu između zabave i obrazovanje dece kroz pozorište.

S obzirom na to da je veza škole i pozorišta važan deo ovog festivala, deo pratećeg programa biće radionica „Obogaćivanje pozorišnog iskustva“ namenjena prosvetnim i pozorišnim radnicima koju će voditi islandska rediteljka i profesorka Vigdis Jakobsdotir. Takođe, biće organizovan i simpozijum „Prezentacija pozorišne prakse i iskustva u Južnoj Africi“ gde će Ntshieng Mokgoro govoriti o radu pozorišta zajednice i ADAPT (Agisanang domestic abuse prevention and training) programu koji primenjuje pozorišna sredstva u radu sa srednjoškolskim devojčicama.

Festival TIBA otvoriće večeras u 20 sati na uglu Zmaj Jovine i Čika Ljubine ulice performans „Carevo novo odelo“ ili „Je l’ to car go?“, koprodukcija Pozorišta „Boško Buha“ i Kotorskog festivala pozorišta za decu.

Osnivač i pokrovitelj Festivala je Skupština grada Beograda, a organizator Pozorište „Boško Buha“. Cena ulaznica za predstave je 200 dinara, a termini izvođenja predstava su od 11, 17 i 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari