Politički triler Romana Polanskog (76) „Pisac iz senke“ osvojio je šest godišnjih nagrada Evropske filmske akademije (od ukupno sedam nominacija), između ostalog za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolju mušku ulogu i za najbolji scenario. Film Polanskog dobio je i nagradu za filmsku muziku, za scenario i scenografiju.

Polanski, koji je proglašen za najboljeg režisera, nije lično preuzeo nagradu, ali se zahvalio putem videa. „Zahvaljujem mojim kolegama, predivnoj ekipi koju smo imali, to je bio međunarodni projekat“, rekao je Polanski u živom obraćanju putem interneta. On je ova priznanja pridodao Srebrnom medvedu iz Berlinala, gde nije mogao da prisustvuje ceremoniji pošto je tada bio u kućnom pritvoru u Švajcarskoj. Iako su postojale spekulacije da bi ga možda Estonci izručili SAD zbog optužbi za silovanje maloletnice (pošto Estonija ima ugovor o ekstradiciji sa SAD), zvaničnici ove zemlje su rekli da je prema njihovim zakonima „slučaj Polanski“ već zastareo.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu otišle su Juanu Mekgregoru („Pisac iz senke“) i Silviji Testi („Lurd“), a nagradu za životno delo dobio je švajcarski glumac Bruno Ganc, najpoznatiji po roli Adolfa Hitlera u ostvarenju „Hitler: Poslednji dani“. Izraelska ratna drama „Liban“, koja je imala pet nominacija, donela je reditelju Samjuelu Moazu nagradu za otkriće, dok je drugo priznanje ovom filmu doneo i snimatelj Giora Bejač.

Dodela nagrada je održana u Talinu, glavnom gradu Estonije i evropskoj kulturnoj prestonici za 2011. godinu. Evropski „Oskari“ dodeljeni su na osnovu glasanja više od 2.300 članova Evropske filmske akademije. Ceremonija se jedne godine odvija u Berlinu, a sledeće u nekom od evropskih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari