ŠesTO čulo, posvećeno velikanima muzike koji su nas napustili 1

Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam odvija se pod parolom ŠesTO čulo i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala.

„Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. DNR čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u ‘novo normalno’ sa jasnom slikom o sopstvenoj DNK“, poručuje umetnička direktorka i osnivačica festivala Sandra Rančić.

Ove godine publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova – dve svetske premijere, jedna regionalna, a neke filmove će domaća publika pogledati prvi put. U takmičarskom programu su filmovi o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom Culture Shock, zatim o „Ocu Balkan beatsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters…

Programske celine Gradovi kao baze rokenrola donose priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni grada Pula, dok će u programu Severna Makedonija u gostima biti prikazana dokumentarna dela sa tog područja, koje donosi Skopje Cinema City Film Festival. Kroz specijalnu projekciju i tribinu daće se i osvrt na četiri decenije Novog talasa.

U programu Notabook predstavljaju se tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi Laibach, reunionu grupe Cream. Publika će imati priliku da učestvuje u zanimljivim tribinama, pogleda izložbu fotografija sastava Laibach, čiji je autor bivši član grupe.

Poseban deo festivala je POSVETA Dok’n’Ritma muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. Revijalni program donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, prerano preminulom frontmenu sastava INXS.

Festival počinje danas i traje do 11. juna u Domu kulture Studentski grad.

Koncerti Dok’n’Ritma

Na programu su i dva koncerta, od kojih je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva izdanja festivala, a drugi je nastup sastava E-Play, poznatog po specifičnom tamnom zvuku, a svetloj poruci, koji se savršeno prepliće sa konceptom Dok’n’Ritma, a posebno ovogodišnjeg, ŠesTOG čula. Koncert će se održati 9. juna od 21 u Domu kulture Studentski grad. Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On poseban je koncert koji će zatvoriti festival – poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari, pobednici petog BUNT Rok Festivala, sastav Lagana sreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari