Sestra Tereza gost Filozofskog teatra NP 1Foto: Facebook

U okviru Filozofskog teatra 10. aprila na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu gostovaće „ikona evropske levice i najradikalnija časna sestra Evrope Tereza Forkades, najavljeno je danas iz NP.

Sestra Tereza pripada redu katalonskih benediktanki, magistrirala je teologiju na Harvardu i doktorirala javno zdravstvo na Univerzitetu u Barseloni. Poznata je kao žestok kritičar kapitalizma, konzervativnosti Rimokatoličke crkve, farmaceutske industrije…, autor knjiga „Feministička teologija kroz istoriju“ i „Zločini velikih farmaceutskih kompanija“.

Zagovornik je katalonske nezavisnosti i aktivista španskog pokreta „Indignados“ (Ogorčeni). Zbog suprotstavljanja autoritetu Vatikana mnogi je smatraju „kontroverznom časnom sestrom“, ali i jednom od najuticajnijih intelektualki evropske i svetske levice.

Živi povučeno u benediktanskom manastiru u Monseratu. Dan pre Beograda gostovaće u Filozofskom teatru HNK u Zagrebu. U Hrvatskoj je nedavno objavljena njena knjiga „Vera i sloboda“ u prevodu Zorana Grozdanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari