"Seviljac" u Narodnom pozorištu, celodnevni program u Madlenianumu 1

Zajedno sa još devedesetak operskih kuća i pozorišta u 24 države Evrope Opera Narodnog pozorišta u Beogradu i Teatar i opera Madlenianum tokom ovog vikenda obeležiće Desete evropske operske dane, čija je tema „Pozorište sveta“.

Na Velikoj sceni NP u subotu je na redovnom repertoaru kultna predstava beogradske opere „Seviljski berberin“, u kojoj će kao gosti pevati mecosopran Aleksandra Ristić i bas-bariton Nebojša Babić. Madlenianum je za nedelju pripremio poseban celodnevni program u slavu operske umetnosti, koji obuhvata izložbe, mjuzikle za decu i koncerte.

Rosinijeva opera „Seviljski berberin“, za koju se u NP traži karta više, ovog februara proslavila je 200. godišnjicu od prve svetske premijere u rimskom teatru Argentina. U subotu u ovoj predstavi orkestrom i horom nacionalnog teatra dirigovaće Đorđe Stanković, a osim Aleksandre Ristić u ulozi Rozine i Nebojše Babića kao Don Bartola nastupaju: Darko Đorđević (grof Almaviva), LJubodrag Begović (Figaro), Dragoljub Bajić (Bazilio), Svetlana Lovčević (Berta), Pavle Žarkov (Fjorelo)… Recitative svira Nevena Živković. Ova produkcija premijerno je izvedena 1. juna 1978. u režiji Borislava Popovića, a obnovu iz 2010. uradila Ivana Dragutinović Maričić. Scenografiju Miomira Denića i kostime Božane Jovanović obnovili su Miraš Vuksanović i Olaga Mrđenović.

Aleksandra Ristić, prvakinja Niške opere, vanredna profesorka i šefica katedre za solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu, beogradski je đak. Na FMU je diplomirala je i magistrirala u klasi profesorke Irine Arsikin. Nastupala je na solo recitalima širom Balkana i ostatka Evrope, sarađivala sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije „Stanislav Binički“ iz Beograda, niškim Simfonijskim orkestrom, gudačima Svetog Đorđa, orkestrom Konstantinus i Simfonijskim Orkestrom Fakulteta umetnosti Niš… Učestvovala je u etno projektu „Balkan 2000“ kompozitora Aleksandra Sanje Ilića, na „Danima srpske kulture“ u Bernu (Švajcarska), gde je proglašena „za najboljeg predstavnika srpske kulture“. Snimala je numere za pozorišne predstave u NP u Beogradu, Nišu i niškom Lutkarskom pozorištu. Od 2003. je članica trija „Anima“, snimala je za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš. Ulogom Rozalinde u Štrausovoj opereti ”Slepi miš” u sezoni 2013/14. učestvovala je u obnovi operske scene u Nišu.

Nebojša Babić, koji je 2006. beogradsku operu zamenio novosadskom, čest je gost na Velikoj sceni NP u Beogradu.

Madlenianum, koji je od 2005. član međunarodne asocijacije Opera Evropa u kojoj je 137 operskih kuća iz 37 zemalja, i ove godine je pripremio poseban program za Evropske operske dane, koji će se u ovoj umetničkoj kući održati u nedelju, 8. maja. Za 13 sati u Foajeu ove kuće planirana je izložba ručnih radova učenika Tehnoart škole iz Beograda na temu opera Madlenianum. Ova škola neguje umetničke smerove sa starim zanatima. NJeni učenici rade atraktivne lutke na teme operskih libreta, dramskog teksta, mitoloških priča, slika, filmova…

Dva sata kasnije Kamerni hor „Kir Stefan Srbin“ iz Smedereva održaće koncert duhovne i svetovne muzike. Ovaj gradski ženski hor, kojim diriguje Milan T. Ilić, izvešće duhovne kompozicija srpskih, ruskih i grčkih kompozitora, kao i etno-muziku s Balkana.

Program na Velikoj sceni Madlenianuma počinje u 17 sati inkluzivnim mjuziklom „Crvene cipelice“. Reč je o adaptaciji „Čarobnjaka iz Oza“ u izvođenju Udruženja za afirmaciju dečjeg stvaralaštva „Svitac“. Kako je najavljeno, dvadeset osmoro dece s posebnim potrebama uzrasta između osam i 16 godina izvešće predstavu uz pomoć braće, sestara i drugova.

Za veče je najavljen koncert operskih arija i dueta sa svetske operske scene. Sa Zemunskim kamernim orkestrom pod upravom Đorđa Stankovića nastupiće soprani Jasmina Mihajlović i Branislava Podrumac. Na programu su dela italijanskih, francuskih, nemačkih, ruskih, čeških i srpskih kompozitora.

Prvi evropski dani opere održani su u februaru 2007, istovremeno kad su Opera Evropa i Nacionalna opera Pariza bili domaćini Prvog evropskog operskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari