shogunFoto: Youtube printscreen/FX Networks

Malo-malo pa se neka serija uporedi sa Igrom prestola, a Shogun je poslednji u nizu naslova kome se to dogodilo.

Shogun je istorijska mini-serija koja je 27. februara stigla na striming platformu Hulu i kanal FX i čije nove epizode izlaze nedeljno, piše Index.hr.

Mini-serija je podjednako oduševila i kritičare i prosečne gledaoce, koji pišu da je Shogun trenutno najbolja ovogodišnja serija.

Tvorci serije su supružnici Rejčel Kondo i Džastin Marks. Kondo je dosad radila kao televizijska scenaristkinja i producentkinja, a Marks se proslavio kao scenarista blokbastera Top Gun: Maverick.

Seriju Shogun bazirali su na istoimenom romanu iz 1975. godine, koji je napisao Džejms Klavel. Klavelov roman mešao je stvarnu istoriju i fiktivne događaje.

U središtu radnje je troje likova: engleski mornar Džon Blektorn, koji doživi brodolom i završi na obali Japana, daimjo Joši Toranaga, moćan feudalni vladar koji ima mnoštvo neprijatelja, i Toda Mariko, inteligentna i misteriozna plemkinja, koja se ne može odlučiti između svoje hrišćanske vere i odanosti Toranagi.

Sinopsis serije na IMDb-ju glasi: „Nakon što je misteriozni evropski brod pronađen u obližnjem ribarskom selu, vladar Joši Toranaga otkriva tajne koje bi mogle preokrenuti odnos moći i uništiti njegove neprijatelje.“

Glavne uloge igraju Hirojuki Sanada, Kozmo Džarvis i Ana Savai. Uz njih se pojavljuju Tadanobu Asano, Takehiro Hira, Tomi Bastou, Fumi Nikaido, Šinosuke Abe i brojni drugi.

Klavelov roman je prvi put adaptiran u uspešnu mini-seriju 1981. godine u režiji Džerija Londona. Serija je tada osvojila Emi, Zlatni globus i nagradu Pibodi.

Shogun je dobio odlične ocene kritičara i gledalaca

Kritičari brojnih izdanja, od Roling Stouna do Varajetija, stavljaju novu adaptaciju u rang hvaljenih klasika kao što su HBO-ova Igra prestola i Naslednici.

Čak je i reditelj mini-serije Džonatan van Tuleken tokom intervjua za BBC uporedio Shogun s političkim intrigama poput Naslednika i Netfliksove Kuće od karata.

Serija ima neverovatnih 100% od kritičara Rotten Tomatoes-a, dok su je prosečni gledaoci ocenili s 95%. Neki od njih podelili su svoje mišljenje na društvenim mrežama.

„Pogledao sam danas prve dve epizode, svidele su mi se. Svideli su mi se glavni likovi, sporedni likovi, radnja, itd. Definitivno je preporučujem“, napisao je jedan korisnik Redita, na šta je drugi dodao: „Ovo je sigurno najbolja serija trenutno dostupna na televiziji.“

„Ova serija izgleda izvrsno, prve dve epizode su odlične“, „Nadmašila je sva moja očekivanja“, „Ovo je najbolja serija otkako su izašli Igra prestola i Čista hemija“, „U poslednjih nekoliko godina sve televizijske produkcije pokušavaju da nađu novu Igru prestola. Rekla bih da je ovo najbliže što ćemo doći tome, ali bez ikakvih zmajeva“, pisali su gledaoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari