sigorni viverFoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Sigorni Viver je u svetu glume pet punih decenija i ne namerava da prestane ni sa svoje 74 godine, a upravo joj je uručen Zlatni lav za životno delo u Veneciji.

Životna priča Sigorni Viver je jedna od onih koje pokazuju da treba biti uporan, ne obazirati se na sumnje i komentare drugih i krojiti svoju sudbinu.

Rođena je kao Suzan Aleksandra Viver u Njujorku i imala je oko 14 godina kad je odlučila da ime u njenoj krštenici ne zvuči kao ime neke buduće zvezde.

Tada je, čitajući „Velikog Getsbija“, naišla na lik gospođe Sigorni Hauard, koja se pominje samo jednom u romanu i odlučila da će se zvati Sigorni.

Školi se to nije dopalo, ali roditelji, i sami u šou-biznisu, podržali su odluku svoje ćerke i ona je počela tako da se predstavlja u želji da se bavi pisanjem.

Pozorište ju je ipak privlačilo, naročito muzičke produkcije, ali joj je glavni problem bila visina, zbog koje se osećala kao „ogromni pauk“.

Studirala je i završila engleski jezik na Univerzitetu Stanford, a potom je na Jejlu završila master iz dramskih studija.

Put ju je vodio do scenske adaptacije i par gostojućih uloga, uključujući i onu u filmu „Eni Hol“, ali je pravi proboj došao tumačenjem Elen Ripli u „Osmom putniku“ 1979. godine.

Sigorni Viver sarađivala je sa mnogim velikim rediteljima

Prvobitno nije želela da prihvati tu ulogu, a i ona je bila namenjena njenoj koleginici iz filma Veroniki Kartrajt, ali kada ju je publika videla u delu Ridlija Skota, istorija je počela da se piše.

Osamdesete su definitivno bile njena decenija, jer je tada došla prva saradnja sa Džejmsom Kameronom na nastavku ovog filma za koji je nominovana za Oskara, a i dva dela čuvenih „Isterivača duhova“.

A 1988. je nominovana za Oskare za filmove „Gorile u magli“ i „Zaposlena devojka“, za koje je osvojila dva Zlatna globusa i postala prva osoba kojoj je to uspelo u jednoj godini.

Iako ju je Elen Ripli pratila tokom karijere, pošto ju je tumačila u četiri igrana filma i jednoj video igri, Sigorni Viver pokazala se i dokazala u najrazličitijim žanrovima.

Od horora, preko naučne fantastike, sve do komedije i drame, pokazala je svim profesorima koji su sumnjali u to da ima potencijal za uspeh da nisu bili u pravu.

Trenutno je deo franšize „Avatar“ njenog starog poznanika Džejmsa Kamerona i, nakon dva dela, trebalo bi da se nađe i u tri naredna nastavka.

Ima BAFTA, Gremi i Toni nagrade, a nominovana je i za mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari