Siguran put ka Oskaru 1

Moderni mjuzikl „La La Land“ Dejmijena Šazela („Ritam ludila“) osvojio je najvišu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Film, sa Emom Stoun i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama, dobio je nagradu publike (People’s Choice Award), koja se dodeljuje na osnovu glasanja.

Kako to obično biva, ostvarenje koje pobedi u Torontu obično važi i za glavnog favorita za Oskara za najbolji film naredne godine. Tako je bilo sa filmovima „12 godina ropstva“, „Kraljev govor“, „Milioner iz blata“… a čak i ako ne osvoje glavnu nagradu, omiljeni film kanadske publike obično bude nominovan u nekoliko kategorija i ponese barem jednu od statua Oskar. Tako je DŽenifer Lorens nagrađena za „I u dobru i u zlu“, a Bri Larson za „Sobu“.

Inače, još jedan pokazatelj da „La La La Land“ može biti glavni konkurent za nagrade je i to što je film otvorio festival u Veneciji. Na Mostri je prošle godine prikazan ovogodišnji najbolji film po glasovima članova Američke Akademije „Pod lupom“, kao dve godine ranije „Čovek ptica“.
Zvezda filma Ema Stoun (koja je za ovu ulogu nagrađena u Veneciji) igra ambicioznu glumicu koja između dve obeshrabrujuće audicije upoznaje džez pijanistu, koga tumači Rajan Gosling, koji pokušava da ostane veran muzici kojoj je posvećen.

Prema glasovima publike na drugom mestu našao se film „Lav“, debitantsko ostvarenje Garta Dejvisa, u kome Dejv Patel („Milioner iz blata“) igra mladića koji pomoću Google Maps-a pokušava da nađe svoje biološke roditelje u Indiji. U filmu zasnovanom na istinim činjenicama igraju Nikola Kidman i Runi Mara. Treći film po broju glasova je „Queen of Katwe“ indijske rediteljke Mire Nair, koji govori o desetogodišnjoj devojčici iz Ugande koja želi da postane svetska šampionka u šahu.
Nagrada Platforma, koja je ustanovljena prošle godine kako bi promovisala međunarodne autore, pripala je čileanskom reditelju Pablu Lorenu za film „DŽeki“ u kome Natali Portman igra DŽeki Kenedi, i to u periodu neposredno nakon atentata na njenog muža tadašnjeg američkog predsednika DŽona F. Kendija. Žiri kojim je predsedavao Brajan de Palma obrazložio je svoju odluku rekavši da su u ovom naslovu našli „jedinstven scenario i nezaboravnu glumu“.

Ben Vitlijev film „Free Fire“, u kome glavnu ulogu igra Bri Larson osvojila je nagradu publike u selekciji Ponoćno ludilo, koju čine žanrovska ostvarenja. Iako je deo publike padao u nesvest tokom projekcije, triler o kanibalima „Raw“ francuske rediteljke Žulije Dukurno bio je drugi po broju glasova.

Filmski festival u Torontu najveća je filmska manifestacija u Severnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari