Sigurna linija Kristine Pirković u „Haosu“ 1

U okviru ciklusa podrške mladim stvaraocima, Galerija Haos, večeras, u periodu, od 18 do 20 sati  (zbog  epidemioloških mera) otvara izložbu umetnice Kristine Pirković.

Izložba će trajati  do 9. aprila, a  Kristinini crteži, kako poručuju iz „Haosa“ su nastali u poslednjih pet godina i čine poetski zaokruženu celinu.

Njeno stvaralaštvo, kada je reč o crtežu , primećeno je i pohvaljeno od žirija, još u vreme konkursa  koji je Galerija Haos ustanovila sa akademikom Vladimirom Veličkovićem.

Ono što Kristinu izdvaja – u njenom upornom dijalogu sa starim majstorima, sa svetom mitske i religijske tematike, sa nadrealnim prizorima i apokaliptičnim scenama je sloboda kojom upotrebljava izvesne citate, snaga kojom komponuje i gradi svoju likovnost, sigurna i precizna linija kojom stvara sugestivna dela.

Ova talentovana mlada umetnica se hvata u koštac sa suštinskim dilemama i životnim pitanjima, sa nevidljivim i nesvakidašnjim odvažno nudeći svoj svet izgubljenog raja.

Da je crtež duboko utkan u njeno umetničko biće svedoče dela obuhvaćena nazivom „Trilogija o Nevidljivom“ uz seriju drugih u kojima  se mogu otkriti  brojni simbole vezani za detinjstvo i korelacija sa fantastikom.

Kristina Pirković je rođena u Smederevskoj Palanci 1991. godine.

Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (2014), na Odseku za primenjene umetnosti, smer zidno slikarstvo, u klasi profesora Željka Đurovića.

Magistarske studije završila je 2015. godine na istom fakultetu, smer zidno slikarstvo, pod mentorstvom profesora Željka Đurovića i docenta Jelene Šalinić Terzić.

Članica je ULUS-a od 2018. godine. Učestvovala je na četrnaest samostalnih i nekoliko grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Takođe je u više navrata nagrađivana za svoja umetnička dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari