„Siluete starog Beograda“ u tri toma prvi put 1Foto: Laguna

Laguna prvi put predstavlja kompletno izdanje „Siluete starog Beograda“ Milana Jovanovića Stojimirovića koji među srpskim književnicima i publicistima zauzima posebno mesto.

„Ovaj novinar, književnik, diplomata, političar, doprineo je atmosferi svog vremena a bio je u vezama sa mnogim javnim radnicima i starim porodicama Srbije.

Kao retko ko Stojmirović je znao intimni život, tokove našega društva i mnoge tajne naše burne istorije i sabrao ih u trotomno delo „Siluete starog Beograda“.

Od ukupno tri toma koliko sadrži kompletno izdanje, u prvoj knjizi Stojimirovićevih „Silueta starog Beograda“ koja sadrži dva ciklusa – „Beograd i Srbija“ i „Obrenovići“, sabrane su živopisne kozerije o beogradskim ulicama, šetalištima, kafanama i ambijentalnim celinama prestonice, autor je oslikao srpske banje, proslave, običaje, modu, ondašnje novotarije, zanate, konake, putovanja…

U drugi ciklus uvrstio je likove pripadnika i pristalica dinastije Obrenovića i dvorske elite: kneza Miloša i kneginje Ljubice, gospa Anke, Blaznavca i Velimira Teodorovića, kralja Milana, porodice Mašin i mnogih drugih aktera stvaranja moderne srpske države, i tako na uverljiv i živopisan način upotpunio sliku o Beogradu XIX veka, od Takovskog ustanka do srpske belle époque i tragičnog Majskog prevrata 1903.

U drugoj knjizi „Silueta starog Beograda“ njen pisac, hroničar i erudita nanizaće galeriju portreta starog Beograda i Srbije, najviđenije ličnosti iz sveta političara, naučnika, književnika i umetnika (Joakim Vujić, prota Mateja, Cvijić, Čeda Mijatović, Danica Marković, Laza Paču, Kornelije Stanković, Emilijan Josimović, Skerlić, Jelena Dimitrijević itd.).

Jedan za drugim ređaju se likovi, dela i priključenija znamenitih ličnosti u poslednja dva veka koji su ostavili vidan trag u društvenom i kulturnom životu svoje zemlje.

U traganju za iščezlim gradom i prohujalim vremenima i običajima jedne osobene gradske sredine, ovim svojim beogradskim pričama Stojimirović je ispisao spomenicu opominjući svoje čitaoce na potrebu očuvanja spomenika kulture i negovanja kulture sećanja i sopstvene tradicije.

Ciklusi „Beogradske siluete“ i „Domaći stranci“ čine treću i poslednju knjigu „Silueta starog Beograda“.
Ona sadrži niz medaljona u kojima je najveći broj pravih „silueta“ srpske prestonice, malo poznatih i danas mahom zaboravljenih slikovitih likova koji su davali ton i draž glavnom gradu i na svojstven način doprinosili nastajanju građanskog društva na oslobođenom prostoru viševekovnog turskog vilajeta.

Među tim likovima bilo je i stranaca koji su prigrlili Srbiju i dali dragocen obol razvoju svoje druge domovine, učestvujući svako na svoj način u burnoj istoriji Srbije u poslednja dva veka.
„Siluete starog Beograda – Komplet“, sada je dostupan po specijalnoj ceni koja je niža 30 odsto u odnosu na cenu svake knjige pojedinačno.

Komplet se može pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari