Sindikat BDP uz kolege iz Narodnog pozorišta: „Niste sami, nalazimo se ispod svake lestvice poštovanja“ 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Sindikalna organizacija Beogradskog dramskog pozorišta uputila je pismo podrške Sindikatu Narodnog pozorišta u Beogradu, navodeći da im nakon njihovog apela za bolje uslove rada „izražavaju duboko poštovanje na hrabrosti da javno iznesu svoje mišljenje sa željom za promenama“

Sindikalna organizacija Beogradskog dramskog pozorišta uputila je podršku Sindikatu Narodnog pozorišta u Beogradu: Singlusu, Sindikatu muzičkih umetnika, Sindikatu baletskih igrača, UGZ Nezavisnost i Sindikatu Sloga, piše N1

„Naglašavamo da saosećamo sa našim kolegama iz umetničkog, organizacionog i tehničkog sektora Sindikata Narodnog pozorišta u Beogradu. Veoma je važno da naše kolege budu svesne da nisu jedini koji su se našli u ovoj nezavidnoj poziciji. Još značajnije je da treba da znaju da nisu sami, da mnoge kulturne ustanove biju slične bitke i da su voljne da im se pridruže u apelu koji su izneli u javnost“, navodi u saopštenju sindikat BDP.

U saopštenju se navodi da sindikat smatra „za dužnost Sindikalne organizacije Beogradskog dramskog pozorišta da bude kolegijalna, ujedinjena sa ostalim sindikatima u kolektivan čin pregalaštva za ono što nam po zakonu pripada: socijalna i radna prava, prava na zaštitu na radu, adekvatna primanja, poštovanje umetničkog čina i ljudstva – bez koga taj čin ne bi ni postojao“.

„To je najmanje što zaslužujemo“, zaključuje sindikalna organizacija BDP.

Sindikati Narodnog pozorišta: Čega je potrebno da se odreknemo – obrazovanja, kulture?
Plate zaposlenih u kulturi su ispod zadovoljenja osnovnih potreba i potrošačke korpe, saopštili su pre dva dana Sindikati Narodnog pozorišta u Beogradu i dodali da podržavaju zaposlene u prosveti i da se priključuju njihovoj borbi za pristojnije uslove rada.

Nakon Ujedinjenih umetničkih sindikata, na mizerne plate zaposlenih u kulturi javnost, ali i državu podsećaju i Sindikati Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Plata nikada nije bila „bogata“! Nekada – a postojala su ta zlatna vremena, kada su zaposleni u prosveti, zdravstvu i kulturi bili cenjeni – dobra cena rada im je omogućavala dostojanstven život. Danas su plate u navedenim sektorima, i na republičkom i na lokalnom nivou, ispod zadovoljenja osnovnih potreba i potrošačke korpe. Kao što se ni u prosveti obustavi rada u borbi za bolje uslove neće priključiti samo članovi sindikata već zaposleni pojedinci koji pripadaju toj grani, ista je situacija i u kulturi“, navedeno je u saopštenju gotovo svih sindikata nacionalnog teatra u Beogradu.

Prethodno se predsednik Vlade Miloš Vučević sastao sa predstavnicima sindikata kulture i saslušao njihove zahteve koji se, pre svega, odnose na povećanje zarada u ovom sektoru.

Sastanku je prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković, dogovoreno je, kako je saopšteno, da se u narednim danima održi sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva kulture i dođe do konkretnih predloga.

Prošle nedelje Ujedinjeni umetnički sindikati saopštili su da su poslednjih pet godina zaposleni u kulturi u konstantnom zaostatku, i da u odnosu na kolege iz regiona imaju najmanja primanja, zbog čega je njihova korpa poluprazna.

Ukazujući na nezavidan društveni položaj apelovali su na Vladu Srbije da zaposlene u kulturi uvrsti u rebalans budžeta, a ukoliko se to ne desi Ujedinjeni umetnički sindikati najavili su da će „reagovati svim zakonskim sredstvima kako bi zaštitili socijalna i radna prava zaposlenih u kulturi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari