Siniša Kovačević o Tanasiju Uzunoviću (1942 -2023): Preminuo je moj glumac, mesto koje ostavlja praznim neće moći da se nadoknadi 1Foto promo Narodno pozorište

Sa Tanasijem Uzunovićem (1942-2023), jednim od naših najvažnijih i po mnogo čemu najosebenijih glumaca, koji je posle teške bolesti danas preminuo na Klinici za urgentnu medicinu VMA, oprašta se dramski piosac, scenarista i reditelj Siniša Kovačević.

On je sa popularnim Tasom, kako kaže za Danas, sarađivao decenijama.

– Meni je umro moj glumac. Ako se neko može zvati mojim glumcem, pored još samo nekoliko njih, to je bio Tanasije Uzunović. Igrao je u svemu u čemu je mogao da igra, u svakom projektu, pozorišnom, filmskom i televizijskom koji sam radio, u kojem je bila uloga za njega – navodi Kovačević za Danas.

– Bio je talenat neporeciv, jer je njegova odanost profesiji i projektu koji je radio bila neporeciva i zadivljujuća, zato što je njegova glad za glumom i večitim dokazivanjem bila neporeciva, zato što se znalo da će na svaku probu doći spreman, zato što ste mu zbog talenta i zbog vere u profesiju praštali neke male mušičavosti.

Kovačević je, kako ističe, iskreno ožalošćen i potrešen njegovim odlaskom.

– Mislim da to mesto koje Tanasije Uzunović ostavlja praznim u srpskom glumištu zaista neće moći da se nadoknadi. Zbog njegove fizičke posebnosti, zbog psihičkih i intelektualnih karakteristika koje je imao, zbog načina na koji je glumio i načina na koji je pripadao filmu ili predstavi. A pripadao je do poslednjeg atoma snage – kaže Siniša Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari