Siniša Pavić, omiljeni narodni scenarista kog ćemo pamtiti po najboljim serijama 1Foto: Zoran Lončarević, Nova

 

Siniša Pavić, jugoslovenski i srpski scenarista preminuo je u svom domu u Vlasotincu.

Siniša Pavić je rođen u Sinju 22. januara 1933. godine, a kada je imao pet i po godina doselio se sa porodicom u Beograd. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1956. godine.

Pavić je autor više komercijalno uspešnih TV serija.

Prvi film „Višnja na Tašmajdanu“ je sniman po njegovom istoimenom romanu. Drugi roman „Vruć vetar“ je napisao 1980. godine po kome je snimao istoimenu televizijsku seriju, koja je emitovana u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama je proglašena za najbolju televizijsku seriju ikada prikazanu.

Bio je najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput „Pozorišta u kući“, „Otpisanih“, „Vrućeg vetra“… Scenarista je i filmova „Tesna koža“ i „Laf u srcu“.

„Boljim životom“, krajem 80-ih, počinje i era Pavićevih celovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica: „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Pavić je napisao četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona” i drugih, kao i dramskih serija “Španac” i “Banjica”. Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije.

Poslednja serija koju je snimio – „Junaci našeg doba“ – premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine. Od tada nije pisao za televiziju, ali izvesno je da ćemo reprize njegovih serija gledati još dugo.

Dobitnik je Nagrade Dositej Obradović za životno delo 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari